Tíz éve nem hozott ilyen gyenge számokat a Coca-Cola

2019.02.16. 09:01

Az amerikai Coca-Cola kiábrándító előrejelzést adott idei nyereségelvárásáról: a cég szerint 4 százalék nyereségnövekedés várható csupán, amit a gazdasági növekedés lassulásával, az erős dollárral, valamint a politikai bizonytalansággal magyaráz – áll a CNN oldalán.

A bejelentés után a cég részvénye nyolc százalékot esett, 2008 októbere óta nem szerepelt ilyen gyengén a tőzsdén.

IllusztrációForrás: AFP/Paul Ellis

A globális vállalatok, mint például a McDonald's is figyelmeztet a brexit körüli bizonytalanság negatív következményeire, továbbá az amerikai-kínai kereskedelemi tárgyalások szünetelése is befolyásolja a nagyvállalatok bevételi előrejelzését.

James Quincey vezérigazgató csütörtökön ismertette az előrejelzéseket, és a befektetők megvitatták a negyedik negyedévi és a teljes 2019-es évre vonatkozó nyereséget is.

A Coca-Cola árbevétele tíz százalékkal 31,9 milliárd dollárra csökkent a tavalyi éves jelentés szerint.

IllusztrációForrás: AFP/Eric Piermont

A cég kínálatbővítést hajt végre, mivel számos fogyasztó kerüli a cukros üdítőitalokat, és inkább az alacsony cukor- és kalóriatartalmú italokat kedveli.

A vezérigazgató elmondta, hogy a cukormentes termékeik különösen sikeresek voltak 2018-ban. És már narancs-vanília ízű kólát is találnak a fogyasztók a boltok polcain.

Ráadásul tavaly a Coca-Cola bejelentette, hogy felvásárolja a brit rendelkező Costa Coffeet, továbbá saját fejlesztésű energiaital piacra dobását is tervezi, hogy felvegye a versenyt a Pepsi Gatorade márkájával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK