Katar most éppen 20 milliárd dollárt költ sportra

fifa, qatar
Khalifa Stadium with palm trees in the Aspire Zone in Doha. GES / Soccer / Preview World Cup 2022 Qatar, 04.11.2018 - Football / Soccer: Preview World Cup 2022 Qatar, Nov 04, 2018 | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Katar hivatalos tervei szerint összesen 20 milliárd dollárral fejlesztené az ország sportszektorát a 2022-es labdarúgó-világbajnokságig. Nagyjából 150 vállalat, köztük több multinacionális cég bevonásával hajtanák végre a projektet.
Vágólapra másolva!

Katar a jelenleginél sokkal több sportvállalatot szeretne magához vonzani, a 2022-es labdarúgó-világbajnokságig, és az Öböl menti ország összesen 20 milliárd dollárnyi összeget költene a szektor fejlesztésére – jelentették be. A külföldi – elsősorban pénzügyi – cégeknek infrastruktúrát és működési lehetőséget biztosító Qatar Financial Center (QFC) azt tervezi, hogy nagyjából 150 sportcéget vonnának be a fejlesztésekbe, melyek közül idén hozzávetőleg 25 vállalat már be is kapcsolódna a projektekbe – mondta a QFC vezérigazgatója, Yousuf Al-Jaida. Konkrét nevek nem hangzottak el a bejelentéskor – írja a Business Insider.

Az egész fejlesztési projekt fő célja, hogy Katar több sportban utazó multinacionális vállalatot is magához vonzzon, illetve javítsa a sporttal összefüggő szolgáltatások értékesítését.

Mindezt annak érdekében, hogy az ország régiós sportközponttá lépjen elő, ahogy egyre közeledik a 2022-es labdarúgó-világbajnokság, melyet Katar fog megrendezni.

Jaida kiemelte, a foci-vb kapcsán igen komoly értéklánc kapcsolódik majd Katarhoz a következő időszakban.

Nemzetközi cégek bevonásával lenne régiós sportközpont Katar Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Qatar 2022 Local Organizing Comm

Ráadásul ország idén még atlétikai világbajnokságot is rendez, vagyis már ebben az évben igen komoly sporteseménynek ad otthont. Nem véletlen, hogy Jaida közölte, arra számítanak, hogy a sportszolgáltatásokban utazó cégektől a jogi vállalatokon át a sportszergyártókig számos területről érkeznek vállalatok az országba, ahogy közeledünk 2022-höz.

Katar erőfeszítései nem meglepők, ha figyelembe vesszük, hogy

az ország arra törekszik, hogy diverzifikálja a gazdaságát, és egyre inkább elmozduljon a nyersanyagközpontú modelltől.

Ráadásul nehezíti az ország helyzetét, hogy kereskedelmi és diplomáciai bojkottal is szembe kell néznie, amelyet Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, valamint Egyiptom rendelt el a miniállammal szemben még 2017-ben.

A blokk azzal vádolja a dohai vezetést, hogy támogatja a terrorizmust, amit a katari kormány tagad.
Jaida hozzátette,

Katar mindeközben igyekszik Dubai ellenében egy alternatív központot kialakítani olyan régiós országok számára, mint Kuvait, Omán, Törökország és Pakisztán.

A QFC arra számít, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzet igen izgalmas kormányközi kapcsolatokat idéz majd elő Katar és a környező országok között. Ez pedig vonzó lehet a nemzetközi vállalatok számára is, akik fokozni kívánják a régiós aktivitásukat.