Új-Zéland is megadóztatná a nagy techcégeket

facebook
Vágólapra másolva!
Hétfőn jelentette be Új-Zéland, hogy aktualizálják törvényüket, és így az olyan technológiai óriásoknak, mint a Google, a Facebook vagy az Amazon adót kellene fizetniük az országban – olvasható a CNBC-n.
Vágólapra másolva!

Jacinda Ardern miniszterelnök jelentette ki, hogy a kabinettel egyeztetve olyan törvénymódosítási javaslaton dolgoznak, amivel a multinacionális vállalatoknak is méltányos részesedést kellene vállalnia. A teljes dokumentáció várhatóan májusra készül el.

Illusztráció Forrás: --

– nyilatkozta a miniszterelnök újságíróknak sajtótájékoztatóján.

A nagymértékben digitális digitalizált vállalatok, mint például a közösségi médiahálózatokat, kereskedési platformokat és online hirdetést kínáló cégek jelenleg jelentős jövedelmet szereznek az új-zélandi fogyasztóktól anélkül, hogy a jövedelemadóért felelősek lennének.

A határokon átnyúló digitális szolgáltatások értéke Új-Zélandon becslések szerint 2,7 milliárd dollár új-zélandi dollár (520 milliárd forint).

A digitális szolgáltatási adó bevételi becslése 30 és 80 millió új-zélandi dollár (5,7 milliárd és 15,4 milliárd forint) között várható – fejtette ki Grant Robertson pénzügyminiszter.

Illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Aytug Can Sencar

A digitális szolgáltatási adók (DST) általában két-három százalékos átalánydíjat számítanak fel az adott országban működő multinacionális vállalat által elért bruttó bevételből.

Számos ország – köztük az Egyesült Államok, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Ausztria és India – meghozta, vagy bejelentette a digitális szolgáltatási adó terveit. Továbbá az Európai Unió valamint Ausztrália is konzultál a bevezetésről.