Komolyan gyengélkedik a világ legnagyobb bányacége

2019.02.19. 21:01

A BHP Group első pénzügyi féléves profitja 8 százalékot esett, ahogy a vállalat rézből befolyó nyereségei jelentősen lehúzták az eredményt. Mindeközben a nyersanyagpiaci szereplők elkezdtek optimistán tekinteni a jövőre, főként az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásoknak köszönhetően.

Komoly csalódást okozott a világ legnagyobb bányacégének számító BHP Group, amikor közölte, a folyamatos működésből származó féléves profitja (a december 31-ével záruló időszakban) 4,03 milliárd dollárra gyengült az egy évvel korábbi 4,40 milliárdról. Ezzel a cég a 4,209 milliárdos elemzői konszenzust is alulmúlta – írja a CNBC.

Ezzel együtt a BHP folyamatos működésből származó bevétele 1 százalékkal, 20,74 milliárd dollárra erősödött. A vállalat a múlt hónapban jelentette be, hogy a második negyedéves vasérckitermelése 9 százalékkal gyengült. A BHP legnagyobb üzletágának számító vasérckitermelésből származó bevételek ezzel együtt 2,7 százalékkal erősödtek. A réz azonban igen erősen lehúzta az eredményt, mivel az ebből eredő bevételek 17,3 százalékot szakadtak.

Szakadó profit, boldog befektetők

Amellett, hogy a rézből származó adózás előtti eredmény közel 40 százalékkal zuhant az első pénzügyi félévben, a BHP enyhén felemelte a 2019-es rézkitermelésre vonatkozó várakozásait. A társaság jelenleg 1,6 és 1,7 millió tonna közti kitermelésre számít az idei évre.

A réz miatt került bajba a világ legnagyobb bányacégeForrás: AFP/Pt Newmont Nusa Tenggara

A befektetők egyébként nem lehetnek túlságosan csalódottak, mivel a BHP az elmúlt időszakban 13 milliárd dollárnyi készpénzt juttatott vissza a részvényesek zsebébe, ami rekord magas összegnek számít. Az sem mellékes, hogy a vállalat 9,9 milliárd dollárra vágta vissza a nettó adósságát, ami alatta van a 10-15 milliárd közötti előzetes célnak.

Visszatérő optimizmus?

Mindeközben a réz árfolyama elkezdett fölkapaszkodni hétfőn, ahogy a nyersanyagpiaci szereplők egyre optimistábban tekintenek az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokra.

Donald Trump ugyanis még a múlt héten jelezte, a megbeszélések „nagyon produktívak" voltak. Ennek eredményeként a réz hétfőn 0,3 százalékkal tonnánként 6 243,50 dollárig emelkedett.

A leghagyományosabb menedékeszköznek számító arany ezzel párhuzamosan 0,1 százalékkal, unciánkénti 1324,50 dollárra drágult a hét első napján, ahogy az amerikai dollár enyhén gyengült.

A rézpiaci befektetők most a kereskedelmi tárgyalásokról érkező hírek mellett elsősorban az európai, amerikai, valamint a kínai gazdasági adatokra figyelnek.

A nemesfémek körében az ezüst 0,25 százalékot, a palládium 1,57 százalékot, a platina pedig 0,05 százalékot drágult. Az egyéb nyersanyagok körében a cink produkálta a legnagyobb, 1,73 százalékos izmosodást a hét első napján. A legfontosabb fémek közép-európai idő szerint kedden kora délután is folytatták az emelkedést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK