Mutatjuk, hol próbálhatja ki először az 5G-t!

5G mobilhálózat
Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Vágólapra másolva!
Úgy látszik, a megoldásban megkerülhetetlen cégnek tartott, kínai Huawei nélkül is lehet az 5G-technológiáról beszélni. Legalábbis erre utal az, hogy néhány helyen már megkezdődött a megoldás tesztelése, melyet hamarosan akár a próbaüzem is követhet.
Vágólapra másolva!

Ha valaki az 5G technológia nyújtotta előnyökre kíváncsi, nem feltétlenül kell messzire utaznia ahhoz, bár az is igaz, nem árthat némi kiránduiókedv. Magyarországon például Zalaegerszegen lehet találkozni a megoldással.

Ahogy az Origo ebben a cikkében megírta, a Magyar Telekom január végén elindította az első szabványos 5G állomását Zalaegerszeg belvárosában. Az ott található állomás a 3,7 gigahertzes teszt spektrumot használja.

A valós körülmények között működő, gigabites sebességre képes teszthálózat szabványosított 5G rendszerrel valósul meg, és kereskedelmi bevezetésre érett 5G hálózati eszközöket használ.

A tesztüzem célja, hogy a Telekom megismerje az új technológia meglevő hálózatokkal való együttműködésének kihívásait, és ezzel időben felkészüljön a majdani integrációjára.

Illusztráció Forrás: AFP/Josep Lago

Akik viszont az Egyesült Királyságban, Manchesterben, pontosabban annak repülőterén járnak, biztosan nem fognak unatkozni, míg gépük indulására várnak. Itt a Vodafone indította el épp a napokban "blast pod"ját az 1-es terminálon.

Az utasok itt hagyományos eszközeikkel képesek csatlakozni a rendszerhez, amelyben egy speciális eszköz felel a 4G-nél mintegy négyszer gyorsabb átviteli sebességért. Ezzel a várakozók akár teljes filmeket is megnézhetnek online, vagy le is tölthetik azokat - igen gyorsan -, amíg várakoznak.

A Vodafone egyelőre kísérleti jelleggel biztosítja a hozzáférést Manchesterben, a 2018 áprilisában lezajlott sikeres tesztek után.

A cég a következő évben tervezi szélesebb körben bevezetni a szolgáltatást, írja a Techradar.

A manchesteri az első repülőtér, ahol 5G hozzáférést kaphatnak az utasok, az első ilyen vasútállomást viszont Kínában kell keresni. Az Asia Times arról ír, hogy Sanghaj Hongqiao pályaudvarán hivatalosan is megkezdődött a másodpercenkénti akár 1,2 gigabites átvitelre képes hálózat kiépítése.

Ez azt jelenti, hogy az ezen névleges csúcssebességet kínáló hálózaton átlagosan kevesebb mint 20 másodpercbe telik majd egy 2 gigabájt fájléméretű, nagyfelbontású film letöltése.

A hozzáférést biztosító, beltérre ajánlott 5G-eszköz egyébként úgy lóg a mennyezetről, mint egy villanykörte. Hatótávolsága 25-30 méter, így a teljes pályaudvar lefedéséhez nagyjából 1000 darabot kell abból beszerelni. A tervek szerint ez idén teljesül is, így 2019 vége a teljes pályaudvaron biztosított a szédületes adatátviteli sebességű hozzáférés. A sávszélesség elősegíti a robotok alkalmazását is a területen, melyek - mesterséges intelligenciával felvértezve - hatékony segítséget jelenthetnek a forgalomirányításban és más, pályaudvarokon felmerülő feladatokban is.