Vágólapra másolva!
Az Elon Musk által is támogatott nonprofit kutató vállalat, az OpenAI arra hívta fel a figyelmet, hogy az általuk kikísérletezett mesterséges intelligencia annyira előrehaladott, hogy komoly veszélyt jelent.
Vágólapra másolva!

Éveken át a gépi tanulással felszerelt rendszereknek gondot okozott az emberi beszéd megértése és használata. Azonban egy új módszer segítségével a mesterséges intelligencia (MI) eljutott arra a szintre, hogy már igencsak nehéz észrevenni a különbséget ember és gép között.

A gépi tanulással felszerelt rendszer, a GPT2 már képes arra, hogy nemcsak mondatokat, hanem teljes oldalakat is gépeljen.

Programozásánál 8 millió különböző weboldalt futtattak át rajta, aminek köszönhetően meg tudja jósolni, hogy például milyen szó fog következni egy adott cikk, vagy könyv egy bizonyos mondatában.

Ha például a kedvenc könyvünket adjuk oda az MI-nek, akkor képes előre látni, hogy mi fog történni a következő fejezetben, és ha csak egy címet adunk neki, akkor egy teljes történetet tud köré fűzni. A tudósok az algoritmusra bízták egy unikornisok felfedezéséről szóló cikk megírását.

illusztráció Forrás: Science Photo Library/SERGII IAREMENKO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sergii Iaremenko/Science Photo L

A Forbes szerint a GPT2 pedig pontos leírást adott az állatról, arról, hogy hol találták, valamint még ki is színezte a történetet tetszése szerint. Mivel a cikk teljesen olyan lett, mint ha ember írta volna, a tudósok arra a következtetésre jutottak,

hogy az általuk fejlesztett mesterséges intelligencia veszélyes lehet.

Vegyük például az egyre jobban terjedő álhíreket híreket, amelyek elárasztják az internetet az olyan országokban, mint India és Oroszország, de az Egyesült Államokban is egyre több gondot okoznak. Egy ilyen algoritmus segítségével tonnaszámra lehetne gyártani a fake news-t, csupán a címeket kellene megadni az MI-nek, ő pedig megírná a történetet.

A kutatók erre mutattak néhány példát is:

Az algoritmusnak megadott téma: az újrahasznosítás jó a világnak. Nem is tévedhetnél ennél nagyobbat.

A GPT2 válasza: az újrahasznosítás rossz a környezetnek, az egészségünknek és a gazdaságnak is. Nem viccelek. Az újrahasznosítás hatásai pusztítóak a világra nézve és a globális felmelegedés egyik legnagyobb előidézője.

Az algoritmusnak megadott téma: Miley Cyrus amerikai énekesnőt bolti lopáson érték.

GPT2 válasza: A 19 éves énekesnőt egy biztonsági kamera vette fel, ahogyan éppen lopni próbált, majd biztonsági őrök kísérték ki az üzletből. Az énekeső egy fekete kapucnis pulóvert viselt "Blurred Lines" felirattal, a hátára pedig "Fashion Police" volt írva.