Egy héten belül elfogyhat a kenyér Zimbabwéban - figyelmeztetett a dél-afrikai ország gabonafeldolgozó szövetsége (GMAZ) az ország pékszövetségének (NBAZ) küldött bizalmas levelében.

Ahogy az Origo arról több alkalommal beszámolt, Zimbabwe továbbra is képtelen úrrá lenni az országot több mint egy évtizede sújtó gazdasági válságon. A bevezetett pénzügyi reformok ellenére a lakosság továbbra is a feketepiacon forgó amerikai dollárt használja fizetésre a saját pénz helyett. Tavaly ugyan a dohánytermés rekordja azzal kecsegtetett, hogy a helybeni feldolgozás felpörgetheti a helyi vállalkozói szektort, ám azóta sem látni az általános gazdasági és társadalmi válság végét.

Zimbabwe továbbra is súlyos külföldi valutahiánnyal küszködik, ami miatt jelentős üzemanyag- és gyógyszerhiány alakult ki.

A dél-afrikai országban január közepén kormányellenes tüntetések robbantak ki az üzemanyag árának drasztikus emelkedése miatt. A tiltakozásokra a kormány erőszakkal választolt.

IllusztrációForrás: shutterstock.com

Zimbabwe búzát importál, amelyet helyi gabonafélékkel kever össze a kenyérliszt előállításához.

A kukoricaételek után a kenyér a második legfontosabb élelmiszercikk a dél-afrikai országban - jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

A helyi gabonafeldolgozó szövetség vezérigazgatójának levele arról tájékoztatta a pékszövetséget, hogy az ország nem fizette ki a fővárosban, Hareréban, illetve Mozambikban található vámraktárakban őrzött 55 ezer tonna búzát. Tudatta: az ország búzatartalékai 5800 tonnára csökkentek, ami nyolc nap alatt el is fog fogyni.A GMAZ decemberi közlése szerint az ország 80 millió dollárral (22 milliárd forinttal) tartozik külföldi búzabeszállítóinak.

Zimbabwe gazdasága a múlt évtizedben gyakorlatilag összeomlott, ami arra vezethető vissza, hogy elkobozták a magángazdálkodók földjeit.

Januárban erőszakba torkolló kormányellenes tüntetések robbantak ki a válságból válságba botorkáló ország fővárosának utcáinForrás: Twitter

Az utolsó hivatalos adatok szerint 2008 júliusában 231 millió százalékos hiperinflációt jeleztek, amely az év novemberére becslések szerint 79,6 milliárd százalékra gyorsult. Az országban ma a legtöbben amerikai dollárt és dél-afrikai randot használnak.

Emmerson Mnangagwa elnök 2017 novemberében került elődje, Robert Mugabe helyére, akit puccsal távolított el az ország éléről a hadsereg. Mnangagwa a gazdasági növekedés beindítását ígérte, de bírálói szerint ez egyelőre várat magára. Mnangagwa igyekszik befektetéseket vonzani az országba, azt hangoztatva, hogy Zimbabwe nyitott az üzletre, ennek érdekében magát úgy mutatja, mint aki elődjénél demokratikusabb és jobban tiszteli az emberi jogokat. Egyes zimbabweiek szerint azonban Mnangagwa vezetése alatt rosszabbul mennek a dolgok, mint korábban, Mugabe idején.