Kezd veszélyes lenni a kínai rali?

2019.02.20. 21:01

A tavaly év végi eladási hullám után idén januárban beindult a rali a kínai részvénypiacon, és közel 900 milliárd dollárnyi tőke áramlott az ország eszközeibe. A felpattanás azonban annyira gyors és széleskörű, hogy egyesekben felmerült, talán a túlhevülés jeleivel állunk szemben.

Ahogy januárban beindult a kínai részvénypiaci rali, a befektetők több mint 893 milliárd dollárt pumpáltak az ország eszközeibe. A tőkebeáramlást a startupoktól az óriáscégekig mindenki megérezte a világ második legnagyobb gazdaságában, azonban

egyes elemzők szerint a folyamat akár kockázatot is jelenthet. A kínai tőzsdék egyébként széles körben profitáltak a raliból, és a CSI 300 index például 15 százalékot erősödött, ami egy évtizede a legjobb évkezdés volt. Emellett a többi mutató is tavaly március óta nem látott magasságokba erősödött – írja a Bloomberg.

Noha korábban a kínai eszközök hónapokon át súlyosan alulértékeltek voltak, az igazi mélyrepülés azt követően indult be, hogy több rendkívül gyenge makrogazdasági adat is érkezett Kínából. Ennek következtében a piaci szereplők lényegében biztosra vették, hogy a kormány be fog avatkozni, és élénkítő lépéseket fog bevezetni.

A mostani rali tehát elsősorban annak köszönhető, hogy megváltoztak a befektetői kilátások – mondta Wang Chen, a XuFunds Investment Management szakértője. A hajtóerőt alapvetően az adja, hogy visszatért a kockázati étvágy, az eszközök értékeltségei pedig elkezdtek fölpattanni – tette hozzá.

Lendület és túlhevülés

Folyamatosan fennálló probléma azonban, hogy a kínai vezetés élénkítései milyen árat követelnek. A tavalyi eladási hullám ugyanis részben annak következtében indult be, hogy a kormány elkezdte ösztönözni az adósságleépítést, aminek eredményeként bezuhant az ország likviditása. Ahogy azonban elkezdtek megérkezni a vállalatok figyelmeztetései a gyengülő profitokkal kapcsolatban, valamint napvilágot láttak a lassuló gazdasági teljesítményre vonatkozó makroadatok, a hangulat megváltozott. A piaci szereplők egyre inkább arra kezdtek figyelni, hogy a kormány várhatóan élénkítésbe fog, vagyis a kilátások kerültek a fókuszba a gyenge adatok helyett.

Ömlik a tőke kínai piacraForrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Peking pedig be is váltotta a hozzá fűzött várakozásokat. Csökkentették a tőkekövetelményeket és más egyéb stimuláló döntéseket is megléptek, most pedig már egy jegybanki kamatcsökkentés is benne van a pakliban. Már akkor is felmerült a kérdés, mennyire biztonságos, ha Peking beáldozza a súlyos adósságteher ellen folytatott harcot a piacbarát növekedés érdekében, de a mostani ralit figyelve úgy tűnik, a növekedés az első, nem a következetes adósságcsökkentés.

A jelenlegi rali kapcsán azonban a közvetlen aggodalom arra vonatkozik, hogy a háttérben olyan spekulatív tőke áll, amely a kínai piac legkockázatosabb eszközeibe áramlik, és a hirtelen emelkedés esetleg túlhevíti a piacot. Főleg, hogy arra vonatkozó adatok már vannak, hogy a kereskedők jelentős hiteleket vesznek föl annak érdekében, hogy beszálljanak a felfutásba.

Hiányzó alapok?

Emellett egyes elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a jelenlegi emelkedés mögött kétséges, hogy megvan-e a kellő fundamentális támogatás. Következésképpen a pesszimistábbak azt mondják, nehéz elképzelni egy tartós erősödést, ha közben a vállalati profitok nem mutatnak érdemi javulásokat.

Kockázatosak a kínai élénkítésekForrás: Imaginechina/Wang zichuang - Imaginechina/Wang Zichuang

Mindazonáltal a nyomott értékeltségek várhatóan még egy ideig vonzani fogják a befektetőket. A CSI 300 például még mindig kevesebb mint 11-szeres áron forog a várt profitokhoz képest, ami nagyjából negyedével marad el a tavalyi csúcstól. Ez azt jelenti, hogy

a papírok még mindig relatíve olcsónak számítanak, vagyis elvileg van még mozgástér fölfelé az eszközárak előtt. Arra azonban érdemes lesz figyelni, hogy a kínai gazdaság általános teljesítménye, valamint a vállalati eredmények hogy alakulnak mindeközben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK