Kezd veszélyes lenni a kínai rali?

kína tőzsde hangulat
A concerned Chinese investor looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Haikou city, south China's Hainan province, 4 December 2015. China stocks fell nearly 2 per cent on Friday (4 December 2015), breaking a four-day winning streak, dragged down by weakness in global markets, but the main indexes were still up for the week. The CSI300 index of the largest listed companies in Shanghai and Shenzhen fell 1.9 per cent to 3,677.59, while the Shanghai Composite Index lost 1.7 per cent to 3,524.99 points.
Vágólapra másolva!
A tavaly év végi eladási hullám után idén januárban beindult a rali a kínai részvénypiacon, és közel 900 milliárd dollárnyi tőke áramlott az ország eszközeibe. A felpattanás azonban annyira gyors és széleskörű, hogy egyesekben felmerült, talán a túlhevülés jeleivel állunk szemben.
Vágólapra másolva!

Ahogy januárban beindult a kínai részvénypiaci rali, a befektetők több mint 893 milliárd dollárt pumpáltak az ország eszközeibe. A tőkebeáramlást a startupoktól az óriáscégekig mindenki megérezte a világ második legnagyobb gazdaságában, azonban

egyes elemzők szerint a folyamat akár kockázatot is jelenthet.

A kínai tőzsdék egyébként széles körben profitáltak a raliból, és a CSI 300 index például 15 százalékot erősödött, ami egy évtizede a legjobb évkezdés volt. Emellett a többi mutató is tavaly március óta nem látott magasságokba erősödött – írja a Bloomberg.

Noha korábban a kínai eszközök hónapokon át súlyosan alulértékeltek voltak, az igazi mélyrepülés azt követően indult be, hogy több rendkívül gyenge makrogazdasági adat is érkezett Kínából.

Ennek következtében a piaci szereplők lényegében biztosra vették, hogy a kormány be fog avatkozni, és élénkítő lépéseket fog bevezetni.

A mostani rali tehát elsősorban annak köszönhető, hogy megváltoztak a befektetői kilátások – mondta Wang Chen, a XuFunds Investment Management szakértője. A hajtóerőt alapvetően az adja, hogy visszatért a kockázati étvágy, az eszközök értékeltségei pedig elkezdtek fölpattanni – tette hozzá.

Lendület és túlhevülés

Folyamatosan fennálló probléma azonban, hogy a kínai vezetés élénkítései milyen árat követelnek. A tavalyi eladási hullám ugyanis részben annak következtében indult be, hogy a kormány elkezdte ösztönözni az adósságleépítést, aminek eredményeként bezuhant az ország likviditása. Ahogy azonban elkezdtek megérkezni a vállalatok figyelmeztetései a gyengülő profitokkal kapcsolatban, valamint napvilágot láttak a lassuló gazdasági teljesítményre vonatkozó makroadatok, a hangulat megváltozott. A piaci szereplők egyre inkább arra kezdtek figyelni, hogy a kormány várhatóan élénkítésbe fog, vagyis a kilátások kerültek a fókuszba a gyenge adatok helyett.

Ömlik a tőke kínai piacra Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Peking pedig be is váltotta a hozzá fűzött várakozásokat. Csökkentették a tőkekövetelményeket és más egyéb stimuláló döntéseket is megléptek, most pedig már egy jegybanki kamatcsökkentés is benne van a pakliban.

Már akkor is felmerült a kérdés, mennyire biztonságos, ha Peking beáldozza a súlyos adósságteher ellen folytatott harcot a piacbarát növekedés érdekében, de a mostani ralit figyelve úgy tűnik, a növekedés az első, nem a következetes adósságcsökkentés.

A jelenlegi rali kapcsán azonban a közvetlen aggodalom arra vonatkozik, hogy a háttérben olyan spekulatív tőke áll, amely a kínai piac legkockázatosabb eszközeibe áramlik, és a hirtelen emelkedés esetleg túlhevíti a piacot. Főleg, hogy arra vonatkozó adatok már vannak, hogy a kereskedők jelentős hiteleket vesznek föl annak érdekében, hogy beszálljanak a felfutásba.

Hiányzó alapok?

Emellett egyes elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a jelenlegi emelkedés mögött kétséges, hogy megvan-e a kellő fundamentális támogatás. Következésképpen a pesszimistábbak azt mondják, nehéz elképzelni egy tartós erősödést, ha közben a vállalati profitok nem mutatnak érdemi javulásokat.

Kockázatosak a kínai élénkítések Forrás: Imaginechina/Wang zichuang - Imaginechina/Wang Zichuang

Mindazonáltal a nyomott értékeltségek várhatóan még egy ideig vonzani fogják a befektetőket. A CSI 300 például még mindig kevesebb mint 11-szeres áron forog a várt profitokhoz képest, ami nagyjából negyedével marad el a tavalyi csúcstól. Ez azt jelenti, hogy

a papírok még mindig relatíve olcsónak számítanak, vagyis elvileg van még mozgástér fölfelé az eszközárak előtt.

Arra azonban érdemes lesz figyelni, hogy a kínai gazdaság általános teljesítménye, valamint a vállalati eredmények hogy alakulnak mindeközben.