Tudta? Már a bevásárlással is kímélhetjük környezetünket

2019.02.21. 07:09

Az Oxford Egyetem tanulmánya szerint az élelmiszertermelés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának egynegyedét teszi ki, ezzel nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Ugyanakkor a kutatók megállapították, hogy a különböző élelmiszerek környezeti hatása igen eltérő.

Bár sokan mondtak le a műanyag zacskókról és szívószálakról, és a legtöbb lehetséges módon újrahasznosítanak már, de a bolti bevásárlásoknál is érdemes szem előtt tartani a környezetvédelmet.

A BBC Radio 5 kérdéseire Mike Berners-Lee, a Lancaster Egyetemen professzora válaszolt, aki a klímaváltozást, valamint a fenntartható élelmiszer-rendszereket kutatja.

IllusztrációForrás: Facebook/Burpple

Hús és halfélék

Attól tartok, a marhahús a világ legnagyobb klímaváltozást előidéző élelmiszere" – nyilatkozta a professzor, majd hozzátette, bár a csirke jobb választás a környezet szempontjából, ugyanakkor a növényi alapú táplálékok fogyasztása tesz leginkább jót a környezetnek.

Berners-Lee professzor szerint a halászat egy sokkal fenntarthatóbb mód, azonban a halételeket is érdemes heti két alkalomra maximalizálni.

IllusztrációForrás: AFP/Martin Bureau

Bár sokan nem választanák a vegetáriánus életmódot, akár már a húsételek csökkentése is nagy változást eredményezhet. Egy 2018-ban megjelent kutatás szerint a mezőgazdaságból származó üvegházhatást okozó gázok kibocsátása a felére csökkenne, ha hetente mindössze egyszer ennénk vörös húst.

Zöldségek és gyümölcsök

A gyümölcsök és zöldségek szinte mindig jó élelmiszerek a fenntarthatóság szempontjából, ugyanakkor vannak kivételek is,

a szezonon kívüli gyümölcsök és zöldségek gyakran távoli országokból érkeznek hosszú ideig tartó és sok energiát igénylő szállítással.

IllusztrációForrás: AFP

A hajón és repülőgépen történő szállításoknál több száz tonna üzemanyag ég el, ami nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. Érdemes ezért szezonon kívül inkább fagyasztott élelmiszereket vásárolni.

Virágok

Hasonló a helyzet a virágokkal is, amelyek sokszor több ezer kilométer távolságra teremnek, és pár nappal később vázában tartva már el is hervadnak. Sokkal érdemesebb tehát cserepes virágokat venni a rövid életű csokrok helyett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK