A PepsiCo nemrég elindított négy éves szerkezetátalakítási tervét, aminek keretében számos dolgozót elküldenek az amerikai vállalattól. A dolgozók összes végkielégítése akár a százmillió dolláros nagyságrendet is elérheti.

A cég két központjában – Planóban és New Yorkban – már megkezdte az elbocsátásokat a Pepsi – állítja két névtelenséget kérő alkalmazott a Business Insidernek. Elmondták azt is, hogy azok, akiknek most felmondtak, április végéig dolgoznak már csak a cégnél.

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Az elbocsátásokra vonatkozó titoktartás miatt nem világos, hogy pontosan hány ember is távozik a cégtől, de a PepsiCo saját becslése szerint ez a lépés várhatóan legalább százmillió dollárba fog a vállalatnak kerülni.

Az amerikai vállalat múlt pénteken nyújtotta be jelentését az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek, miszerint 2023-ra várhatóan 2,5 milliárd dollár értékű előzetes szerkezetátalakítási költség merül fel náluk, és ennek 70 százaléka munkavállalói végkielégítésekhez kapcsolódik.

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Továbbá számos gyárat is bezár az élelmiszer- és üdítőital-gyártással foglalkozó vállalat.

A szerkezetátalakítás nyomán évente akár 200 milliárd dollárt is megtakarít majd az óriáscég.
Ramon Laguarta vezérigazgató elmondta, hogy az átalakítás során nagy hangsúlyt fektetnek az automatizálásra is, miközben új technológiai megoldásokat is bevezetnek.