Történelmi léptékű nagyberuházás indul Miskolcon

2019.02.21. 14:46

A német Lufthansa vállalatcsoport repülőgép-javítással és -fenntartással foglalkozó vállalata, a Lufthansa Technik AG 43 milliárd forintos befektetéssel szervizközpontot telepít Miskolcra – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a beruházás sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter közölte, hogy a 400 munkahelyet teremtő üzem létrejöttéhez a magyar kormány képzési támogatással járul hozzá.

A repülőhajtóművek alkatrészeit javító miskolci szervizközpont nem csupán a Lufthansa, hanem más nemzetközi légitársaságok gépeit is fogadja majd. A repülőhajtóművek fenntartása és gyors szervizelése kulcskérdés a légitársaságok számára, a kiszolgáló üzemek jelentősége ezért a légi közlekedéssel együtt rohamosan nő.

Szijjártó Péter szerint a Lufthansa magyarországi beruházása nemcsak azért fontos, mert a világ egyik legsikeresebb légi közlekedési cégcsoportja áll mögötte, hanem azért is, mert a német óriásvállalat megjelenése új minőség a magyar repülőgépipar számára. A befektetők döntését a Lufthansa Technik 20 évnyi kedvező magyarországi tapasztalata mellett Miskolc vezetése is megkönnyítette azzal, hogy kedvező befektetési környezetet teremtett, így a borsodi megyeszékhelyet ma már szinte minden jelentős beruházó lehetséges befektetési helyszínként tartja számon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Philip Mende, a Lufthansa Technik alelnöke koccint a német tulajdonú cég miskolci beruházásáról tartott sajtótájékoztató utánForrás: MTI/Illyés Tibor

 A tárcavezető megjegyezte, hogy

Magyarországon a légi közlekedést kiszolgáló ipar 2350 munkavállalót foglalkoztat, termelési értéke tavaly elérte a 105 milliárd forintot, termékeinek 93,5 százaléka külföldön talált vevőre. A Lufthansa Technik miskolci szervizközpontja tovább bővítheti az ágazat teljesítményét, és bizonyítja, hogy a globális befektetői környezet Magyarországot már nem csupán termelési, hanem magas színvonalú technológiákat előállító és fejlesztő helyszínnek is tekinti. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere kiemelte, hogy a Lufthansa Technik szervizközpontja a város történetének eddigi legnagyobb beruházása. A város a rendszerváltás veszteséből a beruházások egyik legnagyobb nyertese lett, jól képzett munkavállalóinak, egyetemének és a kormány segítségének köszönhetően regionális központtá nőtte ki magát.

Nemzetgazdasági jelentőségű beruházásról van szó, hiszen Miskolc Európa egyik legnagyobb MRO (maintenance-repair-overhaul, karbantartó-javító-átvizsgáló) központjának adhat majd otthont.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Silas Stein

Philip Mende, a Lufthansa Technik AG alelnöke közölte, hogy a vállalat a beruházáshoz kapcsolódóan Lufthansa Technik Miskolc néven új céget hozott létre, és megvásárolta a miskolci önkormányzattól a csaknem 20 ezer négyzetméteres gyár telkét. Az üzem működése 2022-ben indulhat meg, az első munkavállalókat azonban már idén fölveszik, és Németországba, Írországba küldik őket továbbképzésre.

A miskolci Lufthansa-központban magas szintű követelmények és szigorú szabványok érvényesülnek majd, ráadásul saját fejlesztési feladatokat is kap, ezért jól képzett mérnököket is keresnek. A beruházási összeg ezért nemcsak az építkezést és a berendezéseket fedezi, hanem a szakemberek képzését is.

Philip Mende elmondta, hogy a lehetséges beruházási helyszíneket világszerte vizsgálták, Miskolcot végül a fejlett infrastruktúra, a versenyképes üzleti és gazdasági környezet, a jól képzett munkaerő és a támogató környezet miatt választották. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK