Még Ázsiában sincs elég szakember az új technológiákhoz

2019.02.21. 21:01

Globálisan is komoly problémát jelent, hogy miközben a mesterséges intelligencia és robotika rohamléptékben fejlődik, a vállalatok nem tudnak lépést tartani az előretöréssel, vagyis sokan nem tudják kellően integrálni az új technológiát a működésükbe. Egy ázsiai kutatásból kiderül, a régiós cégek elsősorban arra panaszkodnak, nincs elég, jól képzett szakember a fejlesztésekhez.

Bár az előrejelzések szerint a mesterséges intelligencia (MI) fel fogja gyorsítani az ázsiai innovációt a következő években, a régiós vállalatoknak mégis csupán kevesebb mint fele használja ma a technológiát – derül ki a Microsoft és az International Data Corporation (IDC) közös felmérésből.

Miközben a céges döntéshozók többsége egyetért abban, hogy az MI fontos eszköz a versenyképesség megőrzéséhez,

mindössze 41 százalékuk mondta azt, hogy már most is alkalmazza a technológiát – derül ki az anyagból. Az egyik legnagyobb akadályt az jelenti, hogy egyszerűen nincs elég szakember, aki megfelelően működtethetné a mesterséges intelligenciát – mondja Ralph Haupter, a Microsoft Asia elnöke.

Igény van, csak szakember nincs

A jelentés rámutat, hogy noha a cégek többsége szeretne az MI területén beruházni és érdekelt a dolgozók átképzésében is, a többségnek vagy ideje nincs minderre, vagy szimplán nem tudja, hol kezdje el a folyamatot. Voltak olyan válaszadók, akik azt mondták, még megfelelő képzési programok sincsenek, melyek megfelelnének az igényeiknek.

Új készségekre fejlesztésére van szükség, hogy alkalmazkodjunk az új technológiákhozForrás: Science Photo Library/MACROVECTOR / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Macrovector / Science Photo Libr

Komoly problémát jelent, hogy a mesterséges intelligencia és az automatizáció térnyerése egyre komplexebb készségeket követel. A McKinsey egy korábbi kutatásából kiderült, hogy a fejlett technológiai készségek mellett

olyan magas szintű kognitív készségekre is egyre nagyobb szükség van, mint a kritikai gondolkodás, a kreativitás vagy a komplex információfeldolgozás. Ezzel együtt az új technológiák egyre inkább háttérbe szorítják az egyszerűbb fizikai és manuális készségeket.

Még van hova fejlődni

A Microsoft és az IDC 15 ázsiai országban végzett kutatásából emellett az derül ki, hogy a vállalatok elsősorban olyan tényezőket jelöltek meg az MI-vel kapcsolatos fejlesztések ösztönzőiként, mint az innováció, a versenyképesség, a fogyasztói elégedettség, a magasabb haszonkulcsok, valamint a dolgozói produktivitás.

Kína 2030-ra uralni kívánja a mesterséges intelligencia területétForrás: KTS / Science Photo Library

Mindazonáltal az ázsiai csendes-óceáni térség egyelőre nem áll készen a mesterséges intelligenciára – jelentette ki Victor Lim, az IDC Asia Pacific alelnöke. Hozzátette, a cégeknek folyamatosan fektetniük kell a technológiába, még úgy is, hogy ez időnként nem jár azonnali, közvetlen haszonnal.

Ezzel párhuzamosan Kína például rendkívül erőteljesen igyekszik terjeszkedni az MI terepén. A világ második legnagyobb gazdasága állami és magánberuházások segítségével egyaránt uralja az MI területét, és Peking célkitűzése az, hogy az ország az MI vezető innovációs motorja legyen 2030-ra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK