Pozitív meglepetés a Magyar Telekomtól

2019.02.21. 10:52

Az elemzői várakozásokat meghaladva 7,8 százalékkal, 174 milliárd forintra nőtt a Magyar Telekom Nyrt. csoport szintű árbevétele 2018 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az elemzők átlagosan 172 milliárd forint bevételt vártak.

Az éves árbevétel is a várakozások felett nőtt: 7,6 százalékkal 657,1 milliárd forintra, míg a menedzsment célkitűzése 630 milliárd forint volt 2018-ra.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a cég folytatódó tevékenységből származó adózott nyeresége éves összevetésben 40,2 százalékkal, 7,2 milliárd forintra emelkedett 2018 utolsó negyedévében.

Tavaly egész évben az adózott eredmény 16,1 százalékkal, 46,7 milliárd forintra nőtt.A idei évre a Telekom árbevételének kismértékű csökkenésére számít, az EBITDA (kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti) eredményében pedig 1-2 százalékos emelkedést vár. A 2019-es év eredménye után az előrejelzése szerint 27 forint osztalékot tervez fizetni az előző évi 25 forint után.
A jelentés szerint az árbevétel tavalyi növekedése továbbra is elsősorban a rendszerintegrációs és információtechnológiai (RI/IT) bevételek erőteljes emelkedésének, valamint a magasabb készülék-értékesítések és mobiladat-használat eredménye. Az RI/IT bevételek 2018-ban 22,4 százalékkal nőttek. A növekedést továbbra is a közszféra számára teljesített megrendelések eredményezték, míg az azonnali fizetési megoldások szállítása a banki szektorban szintén hozzájárult a magyarországi növekedéshez 2018 negyedik negyedévében.

A Telekom EBITDA eredménye 9,4 százalékkal, 46,2 milliárd forintra nőtt 2018 negyedik negyedévében, ami a magasabb bruttó fedezet és a növekvő magyarországi egyéb működési bevételek együttes hatásának eredménye, amelyek teljes mértékben ellensúlyozták a macedóniai EBITDA-csökkenést. Az éves EBITDA 3,8 százalékkal, 192,8 milliárd forintra emelkedett, miután a bruttó fedezet és a közvetett költségek egyaránt javultak.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A nettó adósságráta (a nettó adósság összes tőkére vetített aránya) 30,7 százalékra csökkent az előző évi 34,8 százalékról.

A jelentés idézi Rékasi Tibor vezérigazgatót, aki elmondta: 2018-ban a cég ismét jó teljesítményt ért el, túlteljesítették az előirányzatot mind a bevételben, mind az EBITDA-ban. Az éves szabad cash-flow célt is túlteljesítették, mivel 68 milliárd forinttal zárták az évet, ami elsősorban a magasabb EBITDA-nak, illetve a csökkenő akvizíciós költségeknek és az ingatlanértékesítésből származó egyszeri bevételek eredménye. A CAPEX költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) 91,8 milliárd forintot ért el tavaly. Ezt idén a 2018-ashoz hasonló szinten tervezik tartani összhangban a vezetékes hálózatuk folyamatos fejlesztésével, ami magában foglalja az optikai hálózatbővítési program felgyorsítását. A vezérigazgató a jövedelmezőségben tapasztalt trendforduló miatt arra számít, hogy a szabad cash-flow a spektrum licencdíjak nélkül 5 százalékkal nőhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK