Valósággal kapkodnak a cégek az ilyen szakemberek után

2019.02.25. 07:03

A sorozatos adatszivárgási botrányok miatt megnőtt a kereslet az összes olyan szakember iránt, akinek az "adatvédelem" szócska valamilyen formában szerepel a munkaleírásában. Az elmúlt 4 évben az összes cég kapkodott utánuk, és emiatt lehetséges, hogy egy új slágerszakma van kialakulóban.

Az adatvédelmi szakemberek egyre felkapottabbak az üzleti világban, hiszen a cégek és az ügyfeleik is  nagyobb biztonságban szeretnék tudni adataikat. Emiatt gyakorlatilag mindenki talál állást magának az Egyesült Államokban, akinek a munkaleírásában az "adatvédelem" szócska bármilyen formában szerepel.

IllusztrációForrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson / Altopress/Sigrid Olsson

Az elmúlt négy évben az "adatvédelmi" szakemberek iránti kereslet 75 százalékkal emelkedett az Indeed nevű álláshirdető oldal szerint. Ezek közül is a leginkább a biztonsági elemzők voltak kelendőek, irántuk megduplázódott a kereslet.

Csak 2018-ban 80 százalékkal több állás volt elérhető az adatvédelmi szektorban dolgozók számára, mint egy évvel korábban, pedig 2014 és 2017 között még folyamatosan csökkenő tendencia volt kimutatható. A Facebook gigabotránya miatt viszont ismét felkapott lett ez a munkakör.

A Facebook jelenleg is 40 ilyen specialistát keres, míg az Amazonnál ez a szám 20, a Google-nél 10 és a Twitternél 5. És ezek csak a legnagyobb techvállalatok, de a téma nemcsak őket, hanem az üzleti világ minden olyan szereplőjét érinti, aki valamilyen ponton adatokat gyűjtött az ügyfelektől, beleértve például a bankokat, kórházakat és áruházláncokat.