Ezek a részvénypiacok lehetnek a nyerők az idén

2019.02.22. 13:00

Az elmúlt napokban a részvénypiacok látványosan ledolgozták az év végi esést, és visszaemelkedtek a tavaly decemberi szintre – mindezt gyakorlatilag úgy, hogy szinte minden fontos gazdasági előrejelzés lassulást mutat. Mi állhat mégis a mostani részvénypiaci emelkedés mögött? – erre a kérdésre kereste a választ a K&H Alapkezelő. Továbbá: mely piacokon érdemes keresni a vételi lehetőségeket, illetve melyek esetében indokolt továbbra is az óvatosság?

Az év végén történt 13 százalékos esést követően mára sikerült visszaerősödnie a részvénypiacoknak, miközben a legfontosabb gazdasági indikátorok romlást, lassulást mutatnak. Az év végi drasztikus részvénypiaci korrekció mögött alapvetően három fő ok húzódott meg: egyrészt az USA-Kína között egyre jobban elmérgesedő kereskedelmi háború, másrészt a kamatemeléssel és jegybanki kötvényeladással kilátásba helyezett jegybanki szigorítások, végül pedig a kínai gazdasági lassulás keltette aggodalmak. E három tényező nagymértékben elbizonytalanította a befektetőket, és komoly esést okozott a tőzsdéken. Az elmúlt hetekben azonban a befektetők választ kaptak a félelmeikre, a megnyugvás pedig egyértelműen pozitívan csapódott le a részvénypiacon – vélekedik Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Az elmúlt hetekben a jegybankárok és gazdaságpolitikai vezetők arra törekedtek, hogy kisimítsák a lassuló gazdasági ciklust, és választ adjanak a világgazdaság növekedése kapcsán fölmerült aggodalmakra.

A világgazdaság fölött közel másfél éve lebegő USA-Kína kereskedelmi konfliktusban tűzszünetet kötöttek és láthatóan kompromisszumkészek lettek a felek. A két nagyhatalom higgadtabb magatartását máris pozitívan értékelték a befektetők. 

Emellett a jegybanki politikában is fordulat történt, hiszen a jelenlegi várakozások szerint a Fed tavasszal leállítja a mérlegfőösszeg csökkentési programját, és az elemzők a következő egy évben nem is várnak további kamatemelést. Ez utóbbit valószínűsíti, hogy a legutóbbi jegybanki nyilatkozatok szerint sem biztos, hogy szükségesek további kamatemelések. Mindeközben pedig Kína egyre több gazdaságélénkítő lépést vezet be annak érdekében, hogy a gazdasági lassulás ütemét mérsékelje.

Forrás: 123rf.com

A fenti folyamatok jól láthatóan megnyugtatták és kedvező irányba mozdították a befektetőket, így a K&H várakozásai szerint a feltörekvő részvénypiacon és az amerikai tőzsde esetében folytatódhat az emelkedés. Az uniós részvénypiaccal kapcsolatban azonban egyelőre még sok a bizonytalanság, hiszen az autókereskedelmet várhatóan korlátozó amerikai védővám bevezetése, valamint a közelgő Európai Uniós parlamenti választások és a még mindig sok bizonytalanságot jelentő brexit továbbra is sok aggodalomra ad okot – tájékoztatott a K&H befektetési szakembere.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK