Sokan elesnek ettől az adókedvezménytől, mert nem is tudnak róla

zab,tej,
Vágólapra másolva!
Januártól bővült azon betegségek listája, amelyek vonatkozásában adókedvezmény vehető igénybe. Bár ezt a lehetőséget évek óta biztosítja az Szja törvény, a gyakorlati tapasztalatok alapján sokan még mindig nem élnek ezzel a jogukkal.
Vágólapra másolva!

Az adókedvezményre jogosító egészségügyi problémák és betegségek listája a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet mellékletében található, ami idén januártól számos, a listán eddig nem szereplő betegséggel bővült.

A különféle veleszületett enzimhiányos betegségek nagyon gyakori egészségügyi problémák; ezek közül is a laktózintolerancia fordul elő a legtöbbször, ami egyes becslések szerint globálisan a felnőtt népesség 70-75 százalékát érinti. Adókedvezmény e tekintetben hosszú évek óta igénybe vehető.

Idén januártól ugyanakkor felkerültek a listára például bizonyos gyakori nőgyógyászati betegségek is, ideértve az endometriózist,

ami világszinten körülbelül 10 millió nőt, más becslések szerint a nők 8-10 százalékát érinti.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel,

egész egyszerűen azért, mert az érintettek nem ismerik az adókedvezmény igénybevételére vonatkozó szabályokat.

Emellett a jogszabály megfogalmazása is félrevezető lehet, mert „súlyos fogyatékosságot" említ, ugyanakkor a kedvezményre jogosító egészségügyi problémák között számos olyan is megtalálható, amelyek ugyan komoly nehézségeket okozhatnak, de

– mondta dr. Baranyi Gábor, a Deloitte adó- és jogi osztályának igazgatója.

A laktóz-intoleranciában szenvedők is élhetnek az adókedvezménnyel Forrás: pixabay.com

Az Szja törvény értelmében a jogosultak az adott adóévben érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel csökkenthetik az összevont adóalap adóját havonta, azaz például 2019-ben havi 7.450 forint a kedvezmény összege, ami éves szinten meghaladhatja a 89 ezer forintot. A kedvezmény érvényesítésének feltétele a jogosultságot igazoló orvosi igazolás, vagy határozat megléte. A kedvezményt a betegség kezdő napjának hónapjától, a fennállás ideje alatt, havonta lehet érvényesíteni.

„Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik, ha már több éve diagnosztizáltak valakit egy adókedvezményre jogosító problémával, illetve betegséggel, de mégsem érvényesítette a kedvezményt.

Ebben az esetben lehetőség van az adókedvezmény visszamenőleges érvényesítésére is, az elévülési időn, azaz öt éven belül.

Amennyiben például 2017 januárjában diagnosztizáltak valakit endometriózissal, akkor visszamenőlegesen is igényelhető az adókedvezmény, amely két évre akár 150 ezer forintnál is több lehet" – tette hozzá Kövesdy Zoltán, a Deloitte adó- és jogi osztályának menedzsere.