Tovább növekedhet a külföldi befektetői bizalom

new CITY york SQUARE FORMAT
2014-10-11 00:00:00 NEW YORK - Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard and Poors, S&P. ANP LEX VAN LIESHOUT
Vágólapra másolva!
Pénteken a Standard & Poor's egy héttel korábbi felminősítését követően a Fitch Ratings is egy fokozattal javította Magyarország hosszú távú, szuverén adósosztályzatát: az új besorolás BBB, stabil kilátással. A következőkben pénzpiaci elemzők fejtik ki a véleményüket arról, hogy milyen hatással lehet mindez a magyar gazdaságra.
Vágólapra másolva!

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője:

Nincs hatása a magyar gazdaságra, tőkepiacra és a forint árfolyamára az S&P és a Fitch Ratings legutóbbi felminősítő döntésének. Hétfő reggel a kedvező nemzetközi hangulat ellenére is esik a BUX, átmeneti erősödés után már kissé gyengül a forint, kissé emelkednek a hozamok. A CDS felár múlt hétfő óta semmit nem mozdult.

Akkor várható további javulás, ha a piacok elkezdik árazni az „A-" besorolást, mert már a „BBB+" is be van árazva. Ez néhány éven belül teljesen indokolt lesz. A forint mindazonáltal hosszabb távon erősödhet a kedvező hazai gazdasági folyamatok hatására, valamint az MNB monetáris politikájának várható lassú normalizálása miatt, miközben a nemzetközi monetáris környezet enyhülhet.

A hazai gazdaság kiegyensúlyozottan, fenntartható módon, dinamikusan növekszik, a magas külső finanszírozási képesség hatására a külső adósság meredeken csökken, sőt, az idei év végére a hazai gazdaság talán a történelemben először nettó külső hitelezővé válhat.

A következő években az uniós források lehívásával a nominális adósság is csökkenhet, így az adósságráta igen látványosan, bőven a GDP 70 százaléka alá csökkenhet. A GDP növekedése messze felülmúlhatja a hitelminősítő várakozásait. Mindezek hatására idén indokolt lenne egy újabb pozitív kilátás, jövőre már mindenképp, és legkésőbb két év múlva pedig újabb felminősítésre számítunk.

Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője:

Múlt hét pénteken a második nagy hitelminősítő is felminősítette Magyarország adósbesorolását, és várhatóan májusban a Moody's Investors Service is hasonlóan fog dönteni. A magyar gazdaságba vetett külföldi befektetői bizalmat növelhetik ezek a lépések, ami különösen a reálgazdasági befektetések oldalán jelentkezhet.

A kötvényhozamok és a CDS (országkockázati) felár alakulása már korábban is magasabb besorolást áraztak, így az adósságszolgálat nem fog érdemben csökkenni a felminősítések hatására. Fontos megjegyezni, hogy már eddig is befektetésre ajánlott osztályzat volt érvényben, emiatt visszafogottabb a pénzpiaci hatás.

A forint árfolyamát mérsékelten erősítheti a lépés, e téren azonban már a Magyar Nemzeti Bank monetáris politika normalizálása felé tett lépései sokkal fontosabbak.

A hazai részvényárfolyamok közül elsősorban az OTP piacán jöhet pozitív hatás, a többi vezető részvény árfolyamát kevésbé érinthetik a felminősítések.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője:

Komolyabb közvetlen gazdasági hatása magának a Fitch Ratings és az S&P felminősítésének nem volt, sokkal inkább arról van szó, hogy a hitelminősítők az eddigi kedvezőbb gazdasági folyamatokat követték le a mostani döntéseikkel. Például a költségvetési hiány stabilizálódása és az államadósság csökkenése miatt adtak jobb osztályzatot Magyarországnak.

Persze azért vannak területek, ahol változást eredményezhetnek a felminősítések, például a bankszektorban. Bár a bankoknak külön besorolásuk van, egy-egy ország javuló megítélése nyomán könnyebben és olcsóbban jutnak forráshoz.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője, Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője és Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője Forrás: Origo

A hitelminősítéseknek elsősorban kedvezőtlenebb gazdasági környezetben van fontosabb szerepük, olyankor ugyanis fokozottabb óvatosság jellemzi a piacot. Ezért is érdemes minél távolabb lenni a befektetésre nem ajánlott – úgynevezett bóvli - kategóriától, mert romló gazdasági környezetben egy későbbi esetleges leminősítés miatt még nem kerül egyből azokra a szintekre az adott ország.

Bár a régiós versenytársak többsége jobb osztályzattal rendelkezik, jelenleg a hitelminősítések közötti különbségekhez képest mérsékeltek az eltérések a hozamokban. Ez azzal is magyarázható, hogy a jegybankok óriási likviditással árasztották el a piacokat, így sok pénz talált magának helyet az állampapírokban, ezzel lecsökkentve a hozamszinteket.

Forrás: ANP/AFP/Lex Van Lieshout

A mostani besorolással egyébként a Fülöp-szigetekkel, Uruguayjal, Panamával, Andorrával van egy szinten Magyarország, míg Románia, Ciprus, Oroszország és Marokkó is kedvezőtlenebb besorolással szerepel a hitelminősítőknél.

A felminősítések a forint árfolyamát nem befolyásolták számottevően, a hitelminősítők döntései után az euró árfolyama a 316-320 forintos sávban volt, ahol korábban is. Németh Dávid szerint 1-1,50 forintos elmozdulás nem számít komolyabb változásnak.

A mostani kilátások szerint a következő 1-2 hétben továbbra is ezen a szinten maradhat a forint jegyzése. Az árfolyamot a nemzetközi porondon a brexit körüli bizonytalanság, Donald Trump amerikai elnök esetleges újabb protekcionista intézkedései befolyásolhatják. Fontos lesz az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank milyen intézkedéseket hoz. Amennyiben a szigorúbb monetáris politika felé veszi az irányt a magyar jegybank, akkor erősödhet a hazai fizetőeszköz. Ha pedig marad az eddigi laza monetáris politika, akkor inkább gyengébb forinttal lehet számolni.