Idén ötmillió ember szja-bevallását készíti el a NAV

2019.02.25. 09:36

Harmadik éve, hogy nem kér igazolást a tervezet elkészítéséhez a NAV. Aki postán szeretné megkapni a terveztet, annak március 18-án kell ezt kérnie. Az adóhivatal lépése ötmillió embernek jelentős segítség.

Az idei év már a harmadik, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal külön kérés nélkül készíti el több mint 5 millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét – írja közleményében a NAV.

A folyamat automatikus, ami azt jelenti, hogy nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni a NAV-hoz, sőt nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem.

Mit készít el pontosan a NAV?

Az szja-bevallási tervezet a tavalyi év során megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás. Ezt a munkáltatók, kifizetők által év közben megadott adatokból állítja össze a NAV.

A hivatal kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket.

5 millió embernek készíti el a tervezetet a NAVForrás: MTI/Mohai Balázs

Milyen határidőkre érdemes figyelni?

Akinek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását március 18-án éjfélig kérheti, akár SMS-ben is. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-áig küldi el postán az igénylőknek.

Azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek, és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit, ugyanis a tervezetből 2019. május 20-án automatikusan bevallás lesz.

Kiknek van teendője a bevallással?

Továbbra is kivételek az egyéni vállalkozók, az áfás magánszemélyek és a mezőgazdasági őstermelők.Emellett figyelniük kell azoknak,

  • akik szereztek tavaly olyan jövedelmet (például ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem), amiről a NAV-nak nincs tudomása,
  • vagy jogosultak olyan kedvezményre (első házasok kedvezménye, súlyos fogyatékkal élők kedvezménye, családi kedvezmény), amit év közben nem érvényesítettek és a bevallásban egy összegben igényelnék vissza,

A bevallástervezetet maguknak kell módosítaniuk a rendelkezésükre álló igazolásaik alapján, vagy önállóan kell a bevallást elkészíteniük május 20-ig.

A kedvezményre vonatkozó igazolást, mint például a személyi kedvezményre való jogosultságot alátámasztó orvosi igazolást, nem kell beküldeni a NAV-hoz, azt az adózónak kell megőriznie az elévülési idő végéig – írja az adóhivatal.