Egymilliárd dollárt ér ez az egészséges gyorsétterem

Sweetgreen
Vágólapra másolva!
Amikor a három főiskolai barát nem talált egészséges és megfizethető ételeket kínáló vendéglőt Washingtonban, úgy döntöttek, hogy saját éttermük megnyitásával oldják meg ezt a problémát.
Vágólapra másolva!

Amikor tizenhárom évvel ezelőtt Nicolas Jammet, Nathaniel Ru és Jonathan Neman megalapította a Sweetgreen gyorsétterem-láncot, még nem sejtették, hogy a cég milliárdos vállalkozássá növi ki magát – írja a BBC-n.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

– mondta Jammet.

Annak ellenére, hogy egyiküknek sem volt étterem- vezetési tapasztalata, 2006-ban elkezdték megvalósítani üzleti tervüket:

az alapötlet az volt, hogy kizárólag salátákat áruljanak, amit nem nagykereskedőktől, hanem helyi gazdáktól vásárolnak fel.

2007 nyarán a három alapító 300 ezer dollárral fogott bele a terv megvalósításába, az első éttermüket 2007 augusztusában Georgetownban nyitották meg.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Jammet, aki a cég jelenlegi vezérigazgatója, elmondta, hogy kezdetben nem terveztek többet egy étteremnél. De az első hely népszerűségét látva mégis úgy döntöttek, hogy újabb Sweetgreen éttermet nyitnak, amihez azonban komolyabb beruházásra volt szükség.

– fejtette ki Neman.

Végül a Sweetgreen egészséges gyorsétterembe többek között a Whole Foods főnöke, Walter Robb, a milliárdos befektető, Steve Case, valamint a híres francia séf, Daniel Boulud is remek üzleti lehetőséget látott.

A cég 2016-ban Washingtonból Los Angelesbe tett át székhelyét.

A gyorsétterem láncnak már 90 üzlete van az Egyesült Államokban, 3.500 embert foglalkoztatnak jelenleg, és idén további húsz étterem megnyitását tervezik.

A cég nem fedte fel éves bevételét, ugyanakkor egy éttermekkel foglalkozó amerikai gasztro szakértő becslése szerint évente körülbelül 120 millió dollár lehet a Sweetgreen bevétele.