Fél Hollywood, ezért nem nyert legjobb filmes Oscart a Netflix

2019.02.27. 15:10

Netflix-nek nem sikerült megnyernie a legjobb filmnek járó Oscart, annak ellenére sem, hogy a streaming platform becslések szerint 30 millió dollárt költött a film marketingjére. Ez duplája annak, mint amennyit a stúdiók ilyesmire el szoktak költeni, és kétszerese a film 15 milliós büdzséjének.

A sokak által a legjobb film Oscar-díjának legnagyobb esélyese, a Roma helyett, a Zöld könyv vihette haza az arany szobrocskát. A filmet a Los Angeles Times kritikusa szájbarágósnak és sekélyesnek írta le, és bizonyára nem sokan számítottak arra, hogy ekkora sikert ér el a legrangosabb filmes díjátadó-gálán.

A legtöbb filmes magazin egyből levonta a következtetést a Roma bukása után, amelyet egyébként a legtöbb kritikus imádott. Több újság szerint is a Zöld könyv győzelme jól mutatja, hogy Hollywood félti pozícióját a lármás új jövevénnyel, a Netflix-szel szemben, mert alapjaiban rúgja fel az eddig ismert és betartott szabályokat.

illusztrációForrás: Getty Images/2017 Chesnot/Chesnot

A The Hollywood Reporter szerint a stúdiók védelmezői egyszerűen nem akarták elismerni, hogy a Netflix a jövő, és emiatt nem adták neki a legjobb filmnek járó díjat. A Deadline újságírója is hasonlóan látja a helyzetet. Hozzátette, hogy a filmipar "nagyon félt " attól, hogy a Netflix esetleges győzelme felborítaná a filmes világ évszázados rendjét. A kritikus szerint: " a legtöbben attól tartottak, hogy a Netflix sikere lavinát indít el és örökre megváltozik az, hogyan és hol nézzük a filmeket".

Miután kihirdették a legjobb film kategória győztesét, érezhetően oldottabbá vált a hangulat a gálán, sokak szívéről nagy kő esett le.

Ted Sarandos, a Netflix tartalmi igazgatója viszont nem búslakodott. Szerinte óriási elismerés az akadémia részéről, hogy egy fekete-fehér, spanyol nyelvű film, eddig nem ismert színészekkel képes volt három kategóriában is nyerni.

A Netflix legnagyobb kritikusai között Steven Spielberg is ott van, aki szerint a streaming szolgáltató nem is versenyezhetne Oscar-díjakért. Spielberg szerint mivel a Netflix gyakorlatilag tévén látható, ezért maximum Emmy-díjra lehetne jelölni az ott vetített tartalmakat. Hozzátette: attól mert egy filmet egy hétig vetítenek három moziban, még nem jelenti azt, hogy Oscar-díjra jelölhető.