Ez lehet a kereskedelmi tárgyalások legfontosabb témája

dollár yuan pénz usa kína
HUAIBEI, CHINA - JULY 26: (CHINA OUT) An employee counts money at a branch of Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC) on July 26, 2011 in Huaibei, Anhui Province of China. According to the China Foreign Exchange Trading System, The Chinese currency, Renminbi (RMB), Tuesday rose 33 basis points from previous trading day to a record high of 6.4470 against the U.S. dollar. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Miközben az Egyesült Államok és Kína folyamatosan vitázik arról, hogy Peking hogyan kezeli a külföldi cégeket, van egy olyan terület, amely kiemelt fontossággal bír: a szellemi tulajdon, illetve annak védelme. Egy felmérés szerint a Kínában működő külföldi cégek látna javulást ezen a téren.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt öt évben érezhető javulást lehetett tapasztalni Kínában a szellemi tulajdon védelmének területén – derül ki a kínai Amerikai Kereskedelmi Kamara felméréséből. A megkérdezettek 59 százaléka mondta, hogy egyértelműen pozitív fejlemények zajlottak le az országban az elmúlt években – írja a CNBC.

A kutatás 314 vállalat képviselőjét kérdezte meg a tavalyi év végén, és az derült ki, hogy a Kamara egyre több tagja észlelt javulást a márkavédelemben 2016 és 2018 között. Noha Peking általában sokkal lassabban szilárdította meg a jogvédelmet, mint ahogy azt a külföldi vállalatok szerették volna,

a cégvezetők benyomásának javulása újabb jelzés arra nézve, hogy folyamatos a fejlődés a jó irányba.

Egy másik fontos lépés volt, hogy a kínai vezetés decemberben jelezte, januártól már a Legfelsőbb Bíróság is foglalkozni fog a szellemi tulajdonjoghoz kapcsolódó ügyekkel – korábban a kereseteket csak a helyi szintű bíróságokhoz lehetett benyújtani.

Hosszú még az út

Mindazonáltal a kínai szabályozásnak még bőven van hova fejlődnie. A kutatásból ugyanis kiderült,

a technológiai és ipari szektor szereplőinek közel fele még többet ruházna be Kínában, ha a szellemi tulajdon védelme erősebb lenne

– emelte ki Timothy Stratford, a kamara elnöke.

A jelenség azért is izgalmas, mert az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus egyik fontos alapja, hogy az USA azzal vádolja Kínát, ellopja a szellemi tulajdonokat, és Peking arra kényszeríti a vállalatokat, hogy osszák meg a technológiájukat, ha az országban akarnak tevékenykedni. Kedvező hír lehet azonban, hogy Donald Trump éppen a napokban közölte, jelentős előrelépések történtek a tárgyalásokon.

A külföldi cégek látják a javulást Kínában Forrás: AFP/Johannes Eisele

Ezzel együtt a kamara felmérése általában elég borús képet festett a Kínában működő külföldi cégek hangulatáról.

A többség ugyanis továbbra is panaszkodik azzal kapcsolatban, hogy egyenetlen pályán kell működniük a világ második legnagyobb gazdaságában,

ahol az állami kontroll mellett még a gazdasági növekedés lassulásával is meg kell küzdeni.

Pesszimizmus és elkötelezettség

Ennek eredményeként az összesített nyereségesség mellett az üzleti optimizmus is csökkent a legfrissebb felmérés alapján. A legnagyobb aggodalmat az emelkedő költségek váltották ki a cégekben. Kiderült továbbá, hogy

a vállalatok nagyjából 20 százaléka nem számít arra, hogy a piaca nőni fog ebben az évben.

A megkérdezettek több mint harmada pedig arról számolt be, a Kínában elért haszonkulcsaik alacsonyabbak voltak, mint a világ más tájain. A technológiai és ipari cégek jelezték, a nyereségességük csökkenése egyre inkább annak tudható be, hogy meg kell küzdeniük az egyre erősebb kínai vállalatokkal is.

A kínai versenytársak is egyre nagyobb kihívást jelentenek Forrás: AFP/Imaginechina/Da Qing

Mindazonáltal szó sincs arról, hogy ezek a cégek menekülést vagy visszavonulást terveznének. A többség számára ugyanis Kína rövidtávon továbbra is erős prioritást élvez a beruházási tervekben.

Az általános vélemény szerint a belső fogyasztás jelentős növekedése komoly üzleti lehetőséget kínál.

Az egyes alszektorok között a légiközlekedés, az egészségügyi szolgáltatások, valamint a kiskereskedelem szereplői ütötték meg a leginkább optimista hangot a kínai környezettel kapcsolatban.