Egy ország, amely kiszabadulna az amerikai dollár szorításából

Új százdolláros bankjegyek a washingtonban bankjegynyomdában.
Vágólapra másolva!
A jó ideje hiperinflációval küzdő afrikai ország, Zimbabwe egy új pénznem bevezetésével szeretne enyhíteni a gazdasági nehézségeken. Az RTGS dollár árfolyamát lebegtetnék, ám a túlzott volatilitást az ország központi bankja mindenképpen szeretné elkerülni.
Vágólapra másolva!

Az új, egyelőre kísérletinek szánt pénznem bevezetésével a pénzügyi irányítás a hazai valutában történő hitelezés beindításával szeretne újra életet lehelni az ország üzleti életébe.

Piaci elemzők ugyanis attól tartanak, hogy ha Zimbabwe nem csökkenti a jelenleg külföldi valutában történő hitelkihelyezést, azzal felgyorsíthatja a már így rendkívül magas inflációt.

Forrás: AFP/Getty Images/Mark Wilson

Az ország jegybankja 2,5 RTGS dollárért vált át egy amerikai dollárt a kereskedelmi bankoknak. Az átváltási árfolyamot az érintettek máris kritizálják, miután túl erősnek tartják az új pénznem értékelését a zöldhasúval szemben.

A Reuters által megszólaltatott egyik helyi tejipari üzem vezetője szerint egy ilyen lépés ugyanakkor már régóta esedékes volt, hiszen egy lehetséges eszközt jelent az ország megroppant gazdaságának talpra állításához.

Zimbabwénak utoljára egy évtizeddel ezelőtt volt saját pénzneme, ám az akkori elnök, Robert Mubage felelőtlen pénznyomtatási gyakorlata végül katasztrofális gazdasági következményekkel járt

Zimbabwe korábbi államfője, Robert Mugabe Forrás: AFP/Jekesai Njikizana

Mugabe utóda ígéretet tett arra, hogy szakít a múlttal, ám az elmúlt időszak történései nem erre engednek következtetni.

Tavaly nyáron ugyanis a küszöbön álló választásokat megelőzően a kormány felgyorsította az amerikai dollárban történő hitelkihelyezéseket, az infláció pedig idén januárban 10 éves csúcsra ugrott.

Most tehát az a feladat, hogy – többek között egy új nemzeti fizetőeszköz bevezetésével - megfékezzék ezeket a negatív folyamatokat.