Húsz éve nem volt ilyen: csődbe ment egy állami cég Kínában

2019.02.27. 17:00

Ahogy Kína gazdasági növekedése lelassult, az ország súlyosan eladósodott cégeit egyre inkább fenyegeti a csőd veszélye. Most azonban olyan történt, amire 20 éve nem volt példa. Egy állami tulajdonú vállalat ment csődbe, mert nem tudta törleszteni az adósságait.

Egyre fenyegetőbb jelek érkeznek Kínából, ahol a súlyos vállalati eladósodottságok mellett még a gazdasági növekedés is lelassult. Húsz éve nem fordult elő ugyanis az, ami a napokban megtörtént, vagyis hogy egy állami tulajdonban lévő cég fizetésképtelenné vált – írja a Business Insider.

A Qinghai Provincial Investment Group (QPIG) azonban múlt pénteken nem tudta fizetni a 11 millió dollárnyi esedékes kamatot a 300 millió dollár értékű kötvényeire, aminek következtében a vállalat lényegében csőd közelébe került. A QPIG hitelminősítése egyébként is rossz volt, az S&P Global Ratings „bóvli" kategóriában tartotta a céget. Majd jött a hétfő, és a QIPG-nek újabb 3 millió dollárnak megfelelő jüant kellett volna kifizetnie a hitelezőknek, de erre sem volt képes.

A társaság egyébként Qinghai tartomány legnagyobb alumíniumgyártója, a többségi tulajdonosa pedig a tartományi kormány. Az S&P meg is lepődött a csődön, mivel a hitelminősítőnél arra számítottak, hogy a tartományi vezetés továbbra is erősen támogatni fogja a vállalatot.

Mindez pedig igen aggasztó jel azzal kapcsolatban, hogy a kínai gazdasági növekedés lassulása milyen veszélyes módon társul a súlyos eladósodottsággal. Főleg, hogy az elmúlt időszakban sokan figyelmeztettek, Peking az adósságleépítés kárára igyekszik fokozni a gazdaság teljesítményét.

A QPIG problémái azonban nem most kezdődtek. A helyi média korábban is beszámolt arról, hogy Qinghai tartomány kormányzata tette lehetővé azt is, hogy a QPIG ezt megelőzően éppen hogy elkerülje a csődöt – tavaly kétszer is veszélybe került a társaság.

Két évtizede először vált fizetésképtelenné Kínában állami tulajdonú vállalatForrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

A jelenlegi eset nem csupán azért fontos, mert két évtizede nem történt hasonló, hanem azért is, mert ismét rávilágít arra, a helyi önkormányzatok igen nehéz helyzetbe kerültek Kínában, főleg azt követően, hogy Peking az elmúlt években komoly tőkekorlátozásokat léptetett életbe. Most ez a politika megváltozott azzal, hogy a kormány a növekedés érdekében lazított a szabályozásokon, azonban komoly kérdés, végső soron mennyire lesz így kezelhető a súlyos kínai adósságteher.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK