Gyomirtót találtak több népszerű sörgyártó termékében is

Beer LIF ALCOHOL BEER ale thirst quenching cooling refreshing EATING MEAL colour COLOR PHOTO photography photograph photos pictures fresh freshness DRINK beverages beverage GLASS BOWL glass jars bowls FOOD foods GROCERIES CLOSE-UP foam REFLECTION SQUARE F
Beer in a glas, Germany, 17. October 2014. Photo: Frank May
Vágólapra másolva!
Az amerikai Public Interest Research Group (PIRB) több népszerű sörmárka és borászat termékét vizsgálta. Kiderült, hogy ezek többsége egy gyomirtókban gyakran használt mérgező anyagot – glifozát – is tartalmaz.
Vágólapra másolva!

A PIRG szerint az Egyesült Államokban a Heineken, a Budweiser, a Miller Lite, a Coors Light, a Guinness, a Sutter Home, a Beringer, a New Belgium ás a Samuel Adams söreiben találták meg a gyomirtáshoz használt mérgező anyagot.

A kutatóintézet viszont felhívta arra a figyelmet, hogy a vizsgált sörök és borok egyikében sem találtak az emberi egészségre veszélyes mennyiséget a glifozátból. A legtöbb a Tsingtao sörében volt, de a Coors, a Corona, a Heineken és a Budweiser is van az első hatban.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Frank May

Egyetlen olyan sör volt, amelyben nem találtak gyomirtót, ez pedig a Peak Beer Organic IPA. Több vállalat is bírálta a kutatóintézet eredményeit arra hivatkozva, hogy a vizsgálat eredményei nem feltétlenül pontosak. Emellett a gyártók kiemelték: még ha a számok stimmelnek is, az emberi egészségre akkor sem káros a sörök és borok glifozát tartalma.

A Wine Institute szóvivője szerint egy embernek napi 140 pohárnál is több szennyezett bort kéne meginnia ahhoz, hogy valóban egészségügyi kockázata legyen ilyen kis mennyiségű gyomirtónak.

Kara Cook-Schultz, a kutatás vezetője szerint a sörgyártók és borászatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy kiszűrjék ezt az anyagot, azonban ez gyakorlatilag lehetetlen. Hozzátette, hogy a fogyasztók majdnem minden gyártó termékben találkozni fognak glifozáttal.

Világszerte többször került a figyelem központjában a glifozát, amely a Roundup nevű gyomirtó egyik legfontosabb alkotórésze. Kutatások szerint az anyag rákot is okozhat. Kaliforniában bíróságon is felelősségre vonták a vállalatot. A gyártónak akkor 78 millió dolláros kártérítést kellett fizetnie.

Ezt a gyomirtót egyébként az Egyesült Királyságban is előszeretettel használják, így nagy valószínűséggel az európai piacon értékesített sörökben is fellelhető.