Az amerikai Public Interest Research Group (PIRB) több népszerű sörmárka és borászat termékét vizsgálta. Kiderült, hogy ezek többsége egy gyomirtókban gyakran használt mérgező anyagot – glifozát – is tartalmaz.

A PIRG szerint az Egyesült Államokban a Heineken, a Budweiser, a Miller Lite, a Coors Light, a Guinness, a Sutter Home, a Beringer, a New Belgium ás a Samuel Adams söreiben találták meg a gyomirtáshoz használt mérgező anyagot.

A kutatóintézet viszont felhívta arra a figyelmet, hogy a vizsgált sörök és borok egyikében sem találtak az emberi egészségre veszélyes mennyiséget a glifozátból. A legtöbb a Tsingtao sörében volt, de a Coors, a Corona, a Heineken és a Budweiser is van az első hatban.

 

IllusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Frank May

Egyetlen olyan sör volt, amelyben nem találtak gyomirtót, ez pedig a Peak Beer Organic IPA. Több vállalat is bírálta a kutatóintézet eredményeit arra hivatkozva, hogy a vizsgálat eredményei nem feltétlenül pontosak. Emellett a gyártók kiemelték: még ha a számok stimmelnek is, az emberi egészségre akkor sem káros a sörök és borok glifozát tartalma.

A Wine Institute szóvivője szerint egy embernek napi 140 pohárnál is több szennyezett bort kéne meginnia ahhoz, hogy valóban egészségügyi kockázata legyen ilyen kis mennyiségű gyomirtónak.

Kara Cook-Schultz, a kutatás vezetője szerint a sörgyártók és borászatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy kiszűrjék ezt az anyagot, azonban ez gyakorlatilag lehetetlen. Hozzátette, hogy a fogyasztók majdnem minden gyártó termékben találkozni fognak glifozáttal.

Világszerte többször került a figyelem központjában a glifozát, amely a Roundup nevű gyomirtó egyik legfontosabb alkotórésze. Kutatások szerint az anyag rákot is okozhat. Kaliforniában bíróságon is felelősségre vonták a vállalatot. A gyártónak akkor 78 millió dolláros kártérítést kellett fizetnie.

Ezt a gyomirtót egyébként az Egyesült Királyságban is előszeretettel használják, így nagy valószínűséggel az európai piacon értékesített sörökben is fellelhető.