Pénzérmét dobott a repülő hajtóművébe, hogy szerencsés útja legyen

2019.02.28. 12:02

A kínai Lucky Air (magyarul: szerencsés légitársaság) utasai körében egy új hóbort terjedt el. Felszállás előtt van, aki aprót dob a repülőgép hajtóművébe azért, hogy az utazás zökkenőmentes legyen.

A Lucky Air beperelte az egyik utast, aki február 17-én felszállás előtt aprópénzt dobott egyik gépük hajtóművébe. Kínában egyébként elterjedt a pénzérmék dobálása, azonban ezt általában szökőkutakba hajítják, mert a hiedelmek szerint szerencsét hoz.

Egy utas viszont úgy gondolta, hogy enyhíti a repüléstől való félelmét, és felszállás előtt a repülőgép hajtóművébe dobált pénzt.

Azonban már egy ilyen apró tárgy is hatalmas kárt tehet a motorban, ráadásul ha ezt többen csinálják, akkor még nagyobb a meghibásodás kockázata.

IllusztrációForrás: ANP/AFP/Lex Lieshout

A Lucky Airnél szerencsére még felszállás előtt észrevették a pénzérmét, így nem történt nagyobb baj. A vállalat szerint az utas 20 ezer dollárnyi kárt okozott tettével, és emellett 160 utas repülését késleltette.

Az utazót a hatóságok előállították, és már egy hete előzetes letartóztatásban van, a légitársaság pedig perel. Emellett felhívták az ügyfeleik figyelmét arra, hogy a pénzérmék dobálása a hajtóműbe balesetveszélyes és törvényellenes, ezért ne próbálkozzanak vele.