Rekordtalálat egy orosz gyémántbányában

gyémántbánya, Oroszország
3165725 08/04/2017 The Mir diamond quarry owned by Alrosa group, flooded by groundwater. According to the Ministry of Emergency Situations, at the time of the accident, 151 people were working in the mines. Rescuers established communication with 130 miners, evacuation is underway. (Still from the video provided by the Almazny Krai media company, best quality available). This image is a handout provided by a third party. Editorial use only. No archiving, commercial use, or advertising./Sputnik
Vágólapra másolva!
Rekordfogásról jelentett a világ legnagyobb gyémántkitermelő vállalata, az Alrosa - írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

A vállalat egy óriási, 98,6 karátos nyersgyémántot emelt ki a kelet-oroszországi Verkhne-Munskoye gyémántbányában. A terület nemcsak Oroszország, hanem egyben a világ egyik legfontosabb lelőhelye, jelentős tartalékokkal.

A mostani lelet már a második különösen értékes találat tavaly október óta, amikor is egy közel 52 karátos nyersgyémántot hoztak felszínre onnan.

A mostani drágakő áttetsző, sárgás árnyalatú.

A cég egyik vezetője elmondta, a követ egy kimberlit típusú kőzetben találták, és azért is figyelemre méltó, mert az ottani kimberlitekben általában nem rejtőznek 50 karátnál értékesebb nyersgyémántok.

A bánya a tervek szerint egyébként még 2042-ig biztosan működni fog, és évente átlagosan 1,8 millió karátértéket lehet majd onnan kiemelni.

Az Alrosa egyébként oroszországi gyémántbányáiból évente összesen 40 millió karátot szállít a piacokra, ami a világtermelés 27 százaléka. A második legnagyobb kitermelő vállalat, az angol-amerikai De Beers, ennél körülbelül ötödével kevesebbet termel egy év alatt.