Tesco-Media Markt fúzió: újabb fordulat az ügyben

2019.03.01. 12:37

A Tesco és a Media Markt kilenc boltot érintő fúziója kapcsán az elmúlt napokban olyan hírek terjedtek, hogy noha a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta a két cég együttműködését, azt a plázastop néven ismert törvény alapján az illetékes kormányhivatal mégis megtilthatja. Az ügyben azóta fordulat történt, hiszen tegnap már meg is nyitott az első ilyen üzlet.

Ahogy az Origo megírta a Világgazdaság információi alapján, nemrégiben az volt az aktuális információ a két vállalat együttműködéséről, hogy nem érkezett kérelem vagy megkeresés a kilenc üzletet érintő fúzió kapcsán a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalhoz. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvénnyel összefüggésben az országos illetékességű kormányhivatal azt is jelezte, hogy az eljárás hivatalból való lefolytatására nincs lehetőség, mivel ellenőrzés a vonatkozó jogszabály értelmében kizárólag megkeresés vagy kérelem útján indítható. Ennek híján nincs is napirenden a brit-német hátterű vállalatok múlt hónapban bejelentett, részleges összefonódásának vizsgálata.

Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy a plázastoptörvény hatálya alól felmentést adni jogosult bizottság foglalkozott az üggyel, és azt állapította meg, hogy kérdéses a tervezett átalakítások sorsa. A lap szerint e jóváhagyás nélkül meghiúsulhat az üzlet.

A Tesco és a Media Markt arról állapodott meg, hogy a kiskereskedelmi lánc kilenc boltjában úgynevezett shop-in-shop konstrukciót hoznak létre. Ennek lényege, hogy a kijelölt áruházakban a műszaki fogyasztási cikkeket a jövőben a Media Markt forgalmazná, bérleti díj fejében. Ehhez saját polcokat épít ki, önálló ügyfélszolgálatot és pénztárakat működtet az egységeiben. 

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bodo Marks

A Gazdasági Versenyhivatal január végén hivatalosan is rábólintott a speciális fuzionálásra, a Magyar Nemzet forrásai viszont felvetették, hogy ez önmagában még nem elég a megvalósításhoz, mivel ahhoz a plázabizottságnak is zöld utat kell adnia. A Tesco és a Media Markt szerint azonban az ügylet nem esik a plázatörvény hatálya alá, ezért nem indokolt a hatóság bevonása.

A Media Markt részéről ma azt közölték az Origóval, hogy az előzetes terveknek megfelelően tegnap reggel 7 órakor megnyitották az első shop-in-shop áruházat Budapesten, a Pesti úti Tesco hipermarketben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK