Új időszámítás kezdődhet a lakáshiteleknél

2019.03.02. 10:12

Számos kedvező változást hozhat a lakáshitelezésben a magyar jegybank szerdán ismertetett 330 pontos versenyképességi programjában szereplő több intézkedés. A hitelkiváltások felgyorsítása és ösztönzése elősegítheti a biztonságot, a fix kamatozású lakáshitelek térnyerését, emellett a fogyasztóbarát lakáshitelek palettája is szélesebbé válhat. A Money.hu kalkulációi szerint egy mostantól még 15 évig törlesztendő 8 millió forintos lakáshitel kiváltása esetén az új, kockázatmentes, végig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek közül a legolcsóbbak havi 63-64 ezer forintból törleszthetők.

Az eddiginél bővebb, a lakáshitelesek és a magyar gazdaság szempontjából is biztonságosabb lakáshitelpiac irányába mutatnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 330 pontból álló versenyképességi programjának lakáshitelezést érintő javaslatai. Még nincs szó konkrét szabályokról, inkább a következő időszakra irányoz elő javaslatokat.

Az egyik fontos változás lehet a jövőben a hitelkiváltások térnyerése, amelyek segítségével a lakáshitelesek a jelenlegi, változó kamatozású lakáshitelüket cserélhetik több évig vagy a futamidő lejártáig fix kamatozású, ezáltal fix törlesztőrészletű lakáshitelre.

Az egyik jegybanki javaslat szerint a hitelkiváltások elősegítése, ösztönzése, átfutási idejének lerövidítése kedvező lenne a lakossági hiteltörlesztők szempontjából és a banki versenyt is fokozhatja. A hitelkiváltásokhoz kötődő adminisztrációs terhek csökkentése is jó irány ezen a téren, mert a lakáshitelesek biztonságosabb helyzetben lennének, ha a kamatok egyszer emelkedésnek indulnak.

IllusztrációForrás: Northfoto

Például, egy jelenleg 8 millió forintos tőketartozással rendelkező és mostantól még 15 éven keresztül törlesztendő lakáshitelt a február végi legkedvezőbb ajánlatok alapján alig több, mint 5 százalék kamatozású, végig fix törlesztésű lakáshitelre lehet cserélni. Így a futamidő lejártáig havonta 64-65 ezer forint lenne a törlesztés.

Trencsán Erika, a Money.hu hitelszakértője szerint a hitelkiváltás után törlesztendő, végig fix havi kiadást garantáló lakáshitelek kamata most még magasabb lehet, mint az esetlegesen kiváltandó változó kamatozású lakáshitel.

Forrás: 123RF

Ugyanakkor utóbbi lakáshitel kamata és törlesztőrészlete a futamidő végéig jelentősen emelkedhet a gazdasági környezet alakulásából fakadó esetleges kamatemelkedések miatt. Akár több százalékpontos emelkedés is elképzelhető, ami jelentős többletterhet róna egy-egy háztartásra.

A végig fix törlesztésű lakáshitel-konstrukcióknál nincs ilyen veszély, mivel kiküszöbölik a kamatkockázatot, ezáltal biztonságosabbak.

A Money.hu előrejelzése szerint a következő időszakban várhatóan nagyobb lesz az igény a hitelkiváltásokra, amelyek keretében sok változó kamatozású lakáshitelt cserélnek az adósok fix kamatozású konstrukciókra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK: