A legendás brit luxusautó-gyártó, az Aston Martin részvényei – közel 20 százalékos esést produkálva - mélyrepülésbe kezdtek, amikor megjelent a cég tavalyi évre vonatkozó eredmény-beszámolója. Abból ugyanis kiderült, hogy az emelkedő költségek teljes egészében felemésztették a nyereséget.

A társaság a múlt évben 68 millió fontnyi (közel 26 milliárd forint) veszteséget szenvedett el, miközben az előző esztendőben még nyereségesen működött. A CNN Business cikke ugyanakkor aláhúzza, hogy a veszteség teljes egészében egy egyszeri tétel, a tavaly októberi tőzsdei bevezetéshez kapcsolódó költségek hatására keletkezett.
A részvénykibocsátás nem bizonyult túlzottan sikeresnek, hiszen James Bond kedvenc autómárkájának részvényei a bevezetési árhoz képest 40 százalékot veszítettek az értékükből.

Ezt az Aston Martint Daniel Craig is vezetteForrás: Christie's

Az Aston Martin a tavalyi évben 6441 autót adott el. A cégvezetés várakozásai szerint az értékesített mennyiség jócskán növekedni fog, ha Walesben elkészül új gyáruk, ahol a DBX SUV-ok készülnek majd.

A termelés az üzemben teljes kapacitással a jövő évtől indulhat el.
Mindemellett a luxusautó-gyártó figyelmeztetett, hogy bajba kerülhetnek egy esetleges hard-brexit esetén. Bejelentették: 30 millió fontot különítettek el arra a célra, hogy kompenzálják a rendezetlen kilépés negatív hatásait.