Harcra kész minden idők legdrágább fegyverrendszere

vadászgépek
110211-O-XX000-001 NAVAL AIR STATION PATUXENT RIVER, Md. (Feb. 11, 2011) The U.S. Navy variant of the F-35 Joint Strike Fighter, the F-35C, conducts a test flight over the Chesapeake Bay. Lt. Cmdr. Eric "Magic" Buus flew the F-35C for two hours, checking instruments that will measure structural loads on the airframe during flight maneuvers. The F-35C is distinct from the F-35A and F-35B variants with larger wing surfaces and reinforced landing gear for greater control when operating in the demanding carrier take-off and landing environment. (U.S. Navy photo courtesy Lockheed Martin/Released)
Vágólapra másolva!
Az amerikai haditengerészet bevetésre készen állónak jelentette saját, F-35C típusú gépeiből álló légi flottáját, írja a CNBC. Ezzel teljessé vált az USA, és minden valószínűség szerint a világ valaha volt legdrágább fegyverrendszere.
Vágólapra másolva!

Az F-35-ösök az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon méregdrága eszközei. Az ötödik generációs lopakodó gépeket fejlesztő óriáscég, a Lockheed Martin, háromféle változatban szállította azt, az eltérő fegyvernemi igények szerint. Az A-jelűt a légierő, a B-jelűt a tengerészgyalogság, míg a C-típusváltozatot a haditengerészet állította rendszerbe.

Az F-35C, a típus haditengerészet számára fejlesztett változata Forrás: U.S. Navy/Lockheed Martin/Andy Wolfe/

Azzal, hogy a haditengerészet készre jelentette az F-35C gépek rendszerbe kerülését, teljessé vált a fegyverrendszer, melynek költségei 406,5 milliárd dollárra,

azaz hozzávetőlegesen 113 ezer milliárd forintra rúgtak.

Az F-35-ös program ugyanakkor nemcsak a legköltségesebb, hanem egyben a legnehezebb programja is volt a Pentagonnak. A fejlesztés útját számos sikertelenség, hibás tesztek, szoftverrendszeri problémák kísérték. A pilótasisakkal éppúgy problémák voltak korábban, mint az üléssekkel.

Mostanra azonban sikerült úrrá lenni a nehézségeken, és az F-35-ös arzenál az amerikai haderő ütőképességét növeli.

"Az F-35C üzemkész, készen áll a harcra, készen áll a győzelemre" - fogalmazott közleményében DeWolfe Miller, a haditengerészet altengernagya.

Greg Ulmer, a Lockhead Martin alelnöke és az F-35-ös program igazgatója a kormányzat és a vállalat együttműködésének mérföldköveként nevezte meg "a világ leghalálosabb" vadászgépének sikeres bevezetését.