Ön milyen MNB-emlékérméket látna szívesen 2020-ban? Szavazzon!

2019.03.01. 14:24

Formálódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020-as emlékérme-kibocsátási programja. A tervek szerint közkedvelt sorozatok folytatásaként, vagy kultúrtörténeti, illetve születési évfordulókhoz, valamint aktuális eseményekhez kötődően, a közönség szavazatai alapján szűkíti az MNB a konzultációra bocsátott 17 tematika számát.

2020-ban olyan kiemelkedő magyar művészek születési évfordulóit ünnepeljük, mint a 175 évvel ezelőtt született Szinyei-Merse Pál vagy a 150 éve született Lehár Ferenc.

A jövő évben olyan technika-, illetve tudománytörténeti események is megjelenhetnek emlékpénzérmén, mint a Budavári Sikló létesítésének vagy az Országos Meteorológiai Szolgálat alapításának 150. évfordulója. Számos olyan nemzetközi sportverseny is megrendezésre kerül 2020-ban, amelyek elődei korábban már szerepeltek emlékérme-kibocsátási programokban.

Az alábbi fejezeteknél, a szavazógombok segítségével Ön is elmondhatja véleményét!

Szavazni 2019. március 15-ig lehet!

A középkori magyar aranyforintok sorozat legfrissebb tagjaForrás: GEDAI/Gedai

Arany emlékérmék

Jövőre az MNB egy normál, valamint egy négyszeres súlyú piedfort arany emlékérmét tervez kibocsátani a 2012-ben indult „Középkori magyar aranyforintok" sorozat folytatásaként.

A sorozat dedikált célja, hogy teljes képet adjon a középkori aranypénzek történetéről. Ezért – a történelmi hűség jegyében –, I. Ulászló magyar királyként kibocsátott arany pénzeit, illetve azok jellegzetességeit mutatnák be a jövőre tervezett érmék.

Ezüst emlékérme tematikák

Az MNB összesen 12 tervezett ezüstérme tematikáról szeretné megismerni az Ön véleményét, melyek közül csak a szavazáson legnépszerűbbnek bizonyuló témák jelennek majd meg emlékérmén. Csoportosítottuk a hasonló témakörbe tartozókat, hogy megkönnyítsük a szavazást.
Jövőre olyan történelmi személyiségek születési évfordulóját ünnepeljük, mint a 450 éve született Pázmány Péter, illetve a 400 éve született Zrínyi Miklós.Pázmány Péter esztergomi érsek, bíboros, a magyarországi katolikus megújulás vezető alakja, akinek elévülhetetlenek érdemei a magyar irodalmi nyelv alakításában. Zrínyi Miklós horvát bán, nagybirtokos főnemes, hadvezér, költő, aki dédapja nyomában járva sikerrel harcolt a törökök ellen, és a dédapja hősies helytállását a Szigeti veszedelem című művében énekelte meg.

2020-ra esik Szinyei Merse Pál születésének 175. évfordulója, valamint halálának centenáriuma. A magyar plein air festészet megteremtőjének, a modern magyar festészet első képviselőjének emléket állító különleges pénzérme a több évtizedes múltra visszatekintő, magyar festőket bemutató sorozat részeként jelenhetne meg.

Ugyanakkor egy zenetörténeti évforduló is ünnepelhető érmekibocsátással, hiszen 2020-ban lesz 150 éve, hogy megszületett Lehár Ferenc zeneszerző, karmester, a század eleji operett egyik legkiválóbb képviselője.

Természettudományos témában a jegybank, a magyarországi nemzeti parkokat bemutató sorozat részeként hazánk második nemzeti parkját, a Kiskunsági Nemzeti Parkot ajánlja választásra ezüst veretre, vagy egy különlegességnek számító csillagászati tematikát, Hell Miksa csillagász születésének 300. évfordulójáról való megemlékezést. 

A Bükki Nemzeti Park emlékérméjeForrás: GEDAI/Gedai

Jövőre ünnepeljük Harsányi János magyar származású Nobel-díjas közgazdász születésének a centenáriumát. A munkássága előtt tisztelgő emlékérmével a magyar Nobel-díjasokat bemutató ezüst emlékérme-sorozat folytatását tervezi az MNB.

De éppen jövőre lesz 150 éve, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat jogelődjét megalapították.

A rendszerváltás 30. évfordulója tiszteletére pedig a „30 éve szabadon" emlékév keretében kerülhetne kibocsátásra a téma ezüst vereten.

Olyan világméretű eseménysorozatnak is otthont ad hazánk 2020-ban, mint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A több évszázados hagyományokra visszatekintő Kongresszus célja az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése. Az esemény nemzeti és nemzetközi jelentőségű.

2020 a nemzetközi sportversenyek tekintetében is sűrű év lesz, hiszen Tokióban rendezik meg a XXXII. Nyári Olimpiai Játékokat. A jegybank emlékérme-kibocsátási programjában évtizedek óta rendre szerepel a nyári olimpiai tematika.

Labdarúgó Európa-bajnokság tiszteletére is jelent már meg emlékérme (1988-ban). Ezúttal a torna történetének 60. évfordulóján 13 európai város – köztük Budapest – is otthont ad a mérkőzéseknek.

A legutóbbi olimpiai ezüst emlékérmeForrás: MNB

Színesfém emlékérme tematikák

Az MNB jövőre több témában tervez színesfém emlékérmét kibocsátani, melyekkel népszerű sorozatok folytatódnának egy-egy évfordulóhoz köthető kibocsátással, illetve egy új, a klasszikus meséket bemutató érmesorozatot is indítana.

Két technikatörténeti tematikát is szavazásra bocsát az MNB a nyilvános konzultáció keretében.

Ön is befolyásolhatja szavazatával, hogy Vásárhelyi Pál magyar vízépítő mérnök születésének 225. évfordulója tiszteletére bocsásson ki emlékérmét az MNB, akinek a nevéhez köthető a vaskapu víziút tervezése és építése a Dunán, illetve részlegesen a Tisza szabályozása is; vagy a Budavári Sikló létesítésének 150. évfordulóját ünnepelje az MNB színesfém emlékérme kibocsátásával.

A Nemzeti emlékhelyek sorozat folytatásaként a Debrecen, Református Nagytemplom és Kollégium nemzeti emlékhely kerülhet bronzpatinázott színesfém érmére annak apropóján, hogy jövőre lesz 100 éve, hogy megjelent Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című műve, melynek cselekménye a Kollégiumhoz köthető.

A sorozat tavalyi darabjaForrás: MNB

Jövőre lesz éppen 40 éve, hogy a Pom Pom meséi című rajzfilmsorozat vetítését megkezdte a televízió. Ez különösen jó apropót ad arra, hogy az emlékérmeprogramba olyan könnyedebb gyűjtői sorozat is bekerüljön, amelynek dedikált célja a klasszikus magyar mesék bemutatása.

 A nyilvános szavazásról további részletek az MNB honlapján olvashatók!