A spanyol F. Segura Hungária Kft. 4,2 milliárd forintos hatékonyságnövelő, kapacitásbővítő beruházást hajt végre Szolnokon: a járműipari alkatrészgyártó cég legújabb fejlesztésével 80 új munkahelyet teremt - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a fejlesztés magas hozzáadott értéket és a legmodernebb technológiai színvonalat képviseli, ezért a kormány egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a cégnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Francisco Segura Hervás, az F. Segura Hungária Kft. elnöke a spanyol tulajdonú vállalkozás beruházásbejelentő sajtótájékoztatójánForrás: MTI/Bruzák Noémi

A magyarországi fejlesztés jelentőségét mutatja, hogy a Segura cégcsoport csak Spanyolországban, Kínában és Szolnokon tart fenn gyártó egységeket.

A Segura beruházása nemcsak nemzetközi összehasonlításban, hanem a magyar autóipar szempontjából is jelentős.Az országban gyárral rendelkező Audi, Mercedes és az azt most előkészítő BMW, valamint a mérnöki központot létesítő Jaguar beszállítói is a szolnoki gyárban előállított eszközökkel dolgoznak - mondta a miniszter.

Magyarországon 270 spanyol cég működik, amelyek több mint 4500 embernek adnak munkát.

A két ország közötti kereskedelmi kapcsolat tavaly meghaladta a 4,5 milliárd eurót, ezzel Spanyolország bekerült Magyarország 15 legfontosabb külkereskedelmi partnere közé - közölte Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a spanyol tulajdonú F. Segura Hungária Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és KülügyminisztériumbanForrás: MTI/Bruzák Noémi

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, a magyar gazdaság gerincét az autóipar adja, ezt támasztja alá, hogy tavaly az ágazat termelési értéke 8556 milliárd forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest 6 százalékos növekedést jelent.

A szektor versenyképességét - amelyben 174 ezren dolgoznak - támasztja alá, hogy a Magyarországon előállított autóipari termékek 90,9 százalékát exportálják - tette hozzá. Szijjártó Péter kijelentette, emiatt Magyarország fejlődése szempontjából kulcskérdés, hogy a modern korszakváltás tempóját diktáló nagy autóipari vállalatok az országban hajtsák végre a technológiai átálláshoz szükséges beruházásaikat.

Francisco Segura Hervás, az F. Segura Hungária Kft. elnöke beszédet mond a spanyol tulajdonú vállalkozás beruházásbejelentő sajtótájékoztatójánForrás: MTI/Bruzák Noémi

Francisco Segura Hervás, az F. Segura Hungária Kft. elnöke elmondta, hogy az új beruházásnak köszönhetően felhőalapú megoldás jön létre, amelyben összesítik az intelligens eszközöket. A beruházásra azért van szükség, mert "a 4. ipari forradalom idejét éljük", az új korszakban pedig a digitális stratégiák határozzák meg, hogy kik lesznek sikeresek a jövőben - közölte.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere köszönetét fejezte ki a spanyol cégnek, amiért több mint egy évtizeddel ezelőtt a Tisza parti várost választotta beruházásához, amelynek révén a "térség visszakapta önbizalmát".