A Google nem törli az appot, mellyel a férfiak lenyomozhatják feleségüket

Nem nőknek való vidék: Szaúd-Arábia család
Vágólapra másolva!
A Google nem hajol meg a széles körben kritizált kormányzati alkalmazás eltávolítását sürgető kérések előtt. Az applikáció lehetővé teszi a férfiak számára a nők nyomon követését és az utazásuk ellenőrzését Szaúd-Arábiában.
Vágólapra másolva!

A Google visszautasította, hogy töröljön egy szaúdi applikációt, amely sok más funkciója mellett arra is alkalmas, hogy a férfiak feleségeik utazásait, mozgását kontrollálja.

Az Absher nevű mobilalkalmazásról van szó, amely egy Szaúd-Arábiában teljesen jogszerű törvényi rendelkezésnek biztosít teret: minden nőhöz tartozik egy gyám, aki általában a férj, vagy házasság előtt az apa, és

a gyám ellenőrizheti a nő mozgását és megmondhatja neki, hogy hová mehet egyedül és hová nem.

De nemcsak a helyek állíthatók be, hanem még az is, hogy a nő hányszor utazhat egyedül, és milyen időtartamig.

Szaúd-Arábiában a férfiak mondhatják meg a nőknek, hogy hová mehetnek és hová nem, s ebben egy sokat kritizált mobilalkalmazás is segíti őket Forrás: AFP/Amer Hilabi

Az applikáció a beállított tiltott helyek közelében járva figyelmezteti a férfit a nő mozgásáról, de jelez akkor is, ha a nő repülőtér közelében jár, vagy netán elhagyja az országot.

Persze könnyű lenne azt mondani, hogy ki kell kapcsolni a nő mobiltelefonján az applikációt vagy az internetet, és máris megszűnt a kontroll, vagy hogy volt ez az okostelefonok kora előtt, de ez valószínűleg csak rövid távú megoldás lehet.

A mobilappot már több mint egymillióan töltötték le, a Google Play és az iTunes boltokban. Az Apple még nem válaszolt a nők jogait védő szervezetek nyomására, de a Google visszautasította az app törlését azzal az indokkal, hogy az nem sérti a szabályait.

Cikkünk a Business Insider írása alapján készült.