A Moody's felminősítette Görögországot

hitelminősítés hitelminősítő
A sign for Moody's rating agency stands in front of the company headquarters in New York, September 18, 2012. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Vágólapra másolva!
A Moody's nemzetközi hitelminősítő két fokozattal felminősítette Görögország adósbesorolását, aminek hatására a tíz éves görög kötvényhozam 2006 óta a legalacsonyabb szintre esett.
Vágólapra másolva!

A Moody's "B3"-ról B1"-re javította a görög adósbesorolást, mert úgy látja, hogy Athén előrehaladást ért el a vállalt reformok végrehajtásában.

Illusztráció Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A most megadott "B1" kategória azonban még mindig erősen spekulatív besorolásnak minősül.

A minősítésnek további három kategóriát kell javulnia ahhoz, hogy elérje a befektetésre ajánlott szint alsó határát, ami "Baa3".

A Moody's döntésére a 10 éves görög kötvényhozam 3,6 százalékra, 2006 januárja óta legalacsonyabb szintre süllyedt hétfőn.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Andrew Gombert

A görög adósságkezelő ügynökség (PDMA) hétfőn bejelentette, hogy a tervek szerint néhány napon belül tíz éves lejáratú kötvényt bocsát ki.

Athén ezzel másodszor teszteli a pénzpiacok bizalmát a görög kötvények iránt tavaly augusztus óta, amikor kifutott a nemzetközi támogatási program.

Görögország idén januárban 5 éves lejáratú adósságpapírokat adott el 2,5 milliárd euró értékben, jelentős kereslet mellett.