Látványos videón a drogbáró főhadiszállásának lerombolása

2019.03.08. 21:46

Lerombolták Pablo Escobar néhai drogbáró egykori otthonát a kolumbiai Medellínben. Pablo Emilio Escobar Gaviria, becenevén „El Doctor”, „El Patrón” vagy „Don Pablo” kolumbiai drogbáró és narkoterrorista, aki hatalmának csúcsán a világ kokainkereskedelmének 80 százalékát tartotta a kezében, ezzel évente közel 22 milliárd dollárt keresve. 1989-ben a Forbes magazin szerint a világ 7. leggazdagabb embere volt.

Az Escobar medellíni erődítményeként is emlegetett, Monaco nevet viselő lakóépületet robbantással semmisítették meg. A drogbáró a nyolcvanas években élt a nyolcemeletes épületben.

Frederico Gutiérrez, Medellín polgármestere a „gonosz jelképének” nevezte az épületet, és sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy Escobar egykori otthona turistalátványossággá, illetve az escobari kábítószer-kereskedelmet bemutató, úgynevezett „narkótúrák” egyik megállójává vált.

A képre kattintva galéria nyílik meg!

Forrás: MTI/EPA/EFE/Luis Eduardo Noriega A.

Bírálók szerint az ilyen túrák a drogcsempészettel kapcsolatos erőszakot dicsőítik, amelyben több ezer kolumbiai vesztette életét a nyolcvanas években.

Medellín vezetése parkot és emlékmúzeumot tervez a három másodperc alatt romba döntött épület helyére építeni.

A hírhedt drogbáró, Pablo EscobarForrás: AFP/Files

A Monaco ellen robbantásos támadást hajtottak végre 1987-ben, a Medellín és a Cali drogkartellek közti háború csúcspontján.

Az épület Escobar híres oldtimer (régi típusú) autógyűjteményének is otthont adott. Az épületet 1990-ben sajátította ki a kolumbiai kormány, és egy ideig az ország főügyészsége számára alakítottak ki benne irodákat. Escobarral 1993-ban, egy amerikai-kolumbiai akció során végeztek.