A föld alatt folytatódik a hajsza a világ legfontosabb nyersanyagáért

2019.03.05. 14:54

Új vállalat szállt harcba napjaink egyik legfontosabb nyersanyagáért, a kobaltért - írja a Bloomberg. Egy cég újszerű módon tárná fel az eddig nem ismert lelőhelyeket. Mivel a Szilícium-völgy leggazdagabb milliárdosai is felsorakoztak a startup mögé, minden esélye megvan arra, hogy megtalálja az eddig a föld mélyében rejtőző készleteket.

A "földkéreg Google-térképét" készítené el a Kobold Metals, hogy így bukkanjon nyomára a feltáratlan kobalttartalékoknak. A kobalt az egyik legfontosabb nyersanyag a világon, melyet főként az elektromos autók akkumulátorainak, illetve az elektronikus eszközök - például az okostelefonok - telepeinek gyártásánál használnak.

Kobaltlelőhely Utah (USA) állambanForrás: hemis.fr/CORDIER Sylvain / hemis.fr/Cordier Sylvain

Az Origo több alkalommal is írt - például ebben a cikkében - a kobaltkitermelés nehézségeiről. Némi leegyszerűsítéssel, a világ technológiai cégei jelenleg meglehetősen kiszolgáltatott helyzetben vannak a Kongói Demokratikus Köztársaság irányába, ahonnan a világpiaci termelés nagyjából kétharmada származik. Az ottani, szinte állandóan feszült belpolitikai helyzet, a külföldi vállalatok kitermelési tevékenységének díjait drasztikusan megemelő állami beavatkozás, folyamatos bizonytalanságban tartja a német autógyártókat éppúgy, mint a Teslát vagy épp az Apple kínai beszállítóit.

Ennek vetne most véget a Kobold Metals, mely speciális algoritmusok révén elemezne nagy adatsorokat, azaz "big data"-kat, csak épp ezek az adatok földtani és geográfiai jellegűek.

Ehhez pedig nem kisebb helyről kapta meg az anyagi hátteret, mint a Szilícium-völgy egyik nagybefektetői alapjától, a Breakthrough Energy Venturestől, melyet olyan ismert milliárdosok alapítottak, mint Bill Gates, Ray Dalio, Michael Bloomberg, illetve a világ jelenleg leggazdagabb embere, Jeff Bezos. De a cég mögé állt az Andreessen Horowitz is, melynek egyik partnere elmondta: valóban bíznak abban, hogy úgy sikerül feltérképezni a földkéreg egyes rétegeit, ahogyan eddig nem.

Kurt House, a Kobold Metals vezetője azt mondta, tekintélyes nagyságú befektetéshez jutottak, ami megteremti a hátteret arra, hogy úgy kutassanak kobalt és nikkel után, ahogyan korábban mások nem. A cégvezető azt is elmondta, technológiailag ugyan megoldható, hogy az akkumulátorok kobalt nélkül készüljenek, ám ennek a fémfélének a használatával sokkal jobbak lesznek ezek az eszközök.

Az ügyvezető szerint négy évre biztosított a működésük, és ez szerinte elegendő arra, hogy megcsinálják az elektromos autókhoz való "kobaltforradalmat".

A szakember szerint, a nyersanyagok és ásványkincsek kutatásának történetét tekintve azt látni, hogy meglehetősen korlátozott azon módszerek száma, ahogy például az értékes rézkészleteknek próbáltak a nyomára bukkanni. A kobalt szerinte nem is kapott külön figyelmet eddig.

Cégük viszont új módszerekkel próbálkozik, amire azért is nagy szükség van, mert a korlátozott készletek miatt, a kobalt ára 2016 óta megnégyszereződött.

Ahogy az Oilprice írja elemzésében, 2018 elejére a kobalt világpiaci ára 10 éves csúcsra ért, tonnájáért akár 100 ezer dollárt is megadtak.

Árcsökkenés csak az utóbbi hónapokban történt, köszönhetően annak, hogy a legnagyobb kongói kitermelő Glencore is új készleteket indított a világpiacra, miközben bejelentette a kitermelés technológiájának megváltoztatását, és kisebb vállalatok is eredményesnek bizonyultak a feltárásokkal. A zuhanás jelentős volt, a novembertől idén februárig terjedő időszak 30-40 ezer dolláros tonnánkénti árat hozott. A világpiaci telítettség mellett a beszakadáshoz hozzájárult az is, hogy a legnagyobb felvásárló Kína, feltöltötte lítium-ion akkumulátorokat gyártó vállalatainak készleteit. A kobaltot a gyártás során használják ezeknél az eszközöknél, ötvözőként vagy segédanyagként.

Kérdés persze, mikor indulhat meg újra a kobalt árának meredek emelkedése.Ezért lehet különös jelentősége annak, hogy új módszerekkel fognának neki a nem ismert lelőhelyek megtalálásának.

Vörös kobaltkőzet egy ausztráliai bányábólForrás: Photo12/Photo12/Ann Ronan Picture Library/Ann Ronan Picture Library

Más bányavállalatok példája pedig már bizonyítja, milyen nagy szerepe lehet a korszerű információtechnológiának ebben az iparágban is. A Barrick Gold például 2016 óta működik együtt a Cisco Systemsszel, az utóbbi vállalat, valós idejű adatelemzésének köszönhetően, jelentősen növelte a kitermelési hatékonyságot telephelyein.

House elmondta: adatelemzéseik fókuszában azok a geológiai sajátosságok állnak, melyek jelentős kobaltkoncentrátumot sejtetnek egy adott helyszínen. Észak-Amerikában máris több ilyet azonosítottak, és remélik, még többet találnak. Egy kobaltkereskedő vállalat ennek kapcsán megjegyzi: az 50 új kobaltfeltárás többsége Ausztrália, illetve Kanada területén van.

Úgy tűnik tehát, a jelenleg a hagyományos nagyvállalatok uralta kobaltkitermelésben is elérkezhet a technológiai fordulat.

Erre egyébként szükség is lehet. A Citigroup elemzése szerint ugyanis 2022 lesz az utolsó olyan év, amikor a világtermelés fedezi a gyártói szükségleteket, ezt követően viszont hiány állhat be az értékes nyersanyagból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK: