Hét magyar a Financial Times leggyorsabban növő cégeinek ezres listáján

Financial Times
A Financial Times július 23-i száma
Vágólapra másolva!
A gyorsan növekvő európai cégekre sokféle kihívás vár, kezdve a brexit kiszámíthatatlan hatásától a könnyű pénz időszakának megszűnéséig. A Financial Times harmadik éve kiadott FT 1000 rangsora ennek ellenére azt bizonyítja, hogy maradt még mozgástér a gyors bevételnöveléshez. 7 magyar cég is felkerült a listára, a legelőkelőbb az Optiwella, amely a 444. a listán.
Vágólapra másolva!

Az FT 1000 azokat az európai cégeket listázza, amelyek 2014 és 2017 között elérték a legmagasabb éves árbevétel-növekedést.

A listát továbbra is a technológiai szektor hatja, amelybe 149 vállalkozás tartozik a fintech és az e-kereskedelmmel foglalkozó cégek nélkül.

Az FT 1000 rangsor összetett eljárással készül. Bár a kutatás nagyon kiterjedt volt, a rangsor mégsem nevezhető teljesnek, mivel egyes cégek nem hozták nyilvánosságra a számokat, vagy más okokból nem vettek részt a megmérettetésen. A nem együttműködő cégeket kizárták a versengésből.

A cégek egyrészt maguk is regisztrálhattak, másrészt vállalati adatbázisokat és más nyilvánosan elérhető forrásokat is elért a kutatás, melynek révén több tízezer vállalatot találtak potenciálisnak a listára kerülni. Ezeket a cégeket meghívták a versenyre.

A pályázati szakasz 2018. szeptember 1-jétől 2018. december 31-ig zajlott.

A neves brit szaklap idén harmadszor állította össze a leggyorsabban növekvő európai vállalatok 1000-es listáját, benne hét hazai céggel Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Ahhoz, hogy a vállalat a rangsorba kerülhessen, az alábbi kritériumoknak kellett megfeleljen:

  • a 2014-ben, vagy a tényleges pénzügyi évben keletkezett legalább 100 ezer eurós bevétel
  • a 2017-ben, vagy a tényleges pénzügyi évben keletkezett legalább 1,5 millió eurós bevétel
  • a vállalat független (nem lehet leányvállalat vagy fióktelep sem)
  • a bevételek növekedése 2014 és 2017 között elsősorban organikus volt (azaz belső forrásból származott).
  • ha a cég tőzsdén jegyzett, akkor a részvény ára 2017 óta nem érte el az 50 százalékos árfolyamesést

A vállalatok az alábbi országokból kerültek ki: Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Monaco, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság.

A rangsor jobb összehasonlíthatósága érdekében a bevételi adatokat euróra konvertálták a társaság által megjelölt pénzügyi év átlagos árfolyamán.

Az idei rangsorban szereplő minimális átlagos növekedési ráta 37,7 százalék volt.

A teljes lista, melyen 7 magyar vállalkozás is szerepel, az alábbi linken tekinthető meg.

A magyar listát a prémium minőségű felújított kábelmodemekkel kereskedő szegedi Optiwella vezeti, mely a globális listán a 444. helyezést érte el.

Az Optiwella weboldala a https://www.optiwella.com/ címen érhető el. A LEGO termékekkel kereskedő GD Betrieb az 576. helyezett a listán, míg a munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó Humán-Társ Személyzeti Kft. a 615.

Az Optiwella bemutatkozó videója

A magyar dobogósok után a 739. helyen következik a világítástechnikával kereskedő Lumenet, az adattechnológiával foglalkozó Starschema a 802. helyezett, a gépjárművekkel foglalkozó Amplio a 806. a listán, míg az infokommunikációs rendszerekkel dolgozó KRONOS Trade Kft. a 860. helyen zárja a listát a magyar cégek szempontjából.A pontos helyezés talán nem is olyan fontos persze, hiszen erre a listára természetesen bármelyik pozícióba dicsőség felkerülni.

A hét magyar cégből ugyanakkor háromnál problémák adódtak a Financial Times által megadott weblapok betöltődésekor:

a böngésző lejárt biztonsági tanúsítványt jelzett, így csak kivétel hozzáadásával lehetett eljutni a webhelyre. Közülük az egyik e-kereskedelemmel foglalkozik, tehát a weblapjából él, egy másik cég weboldalán pedig egyáltalán nem látható tartalom, csak egy üres oldal töltődik be.

Ezeket a weboldalakat SSL biztonsági protokol nélkül (azaz https helyett http-vel kezdve a webcímet), vagy a www előtagot lehagyva a webcímből találhatjuk meg a hibátlan változatban.