Befejeződhet az amerikai-kínai vámháború?

világkkereskedelem
--FILE--Containers unloaded from a container ship are loaded onto truck on a quay at the Port of Zhoushan in Ningbo city, east China's Zhejiang province, 1 December 2015. China's trade performance remained weak in November, casting doubt on hopes that the world's second-largest economy would level off in the fourth quarter and spelling more pain for its major trading partners. The sluggish readings will reinforce expectations of economists and investors that the government will have to do more to stimulate domestic consumption in coming months given persistent weakness in global demand. Exports fell a worse-than-expected 6.8 percent from a year earlier, their fifth straight month of decline, while imports tumbled 8.7 percent, their 13th drop in a row.
Vágólapra másolva!
Egyre közelebb járnak a felek ahhoz, hogy megállapodjanak az USA és Kína között kirobbant kereskedelmi konfliktusban. Peking ugyanis belemehet abba, hogy számos területen csökkenti a korábban kivetett vámokat és visszafog bizonyos korlátozásokat. Ezzel együtt Washington is eltörölheti a tavaly óta kivetett vámok döntő többségét.
Vágólapra másolva!

Hatalmas előrelépések körvonalazódnak az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárása felé. Noha továbbra is vannak fennálló ellentétek, rendkívül izgalmasnak ígérkezik a március végén esedékes találkozó Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök között. A jelenlegi hírek alapján ugyanis akár teljes körű megállapodás is születhet – írja a The Wall Street Journal.

A lap értesülése szerint Kína belemehet, hogy csökkenti az amerikai mezőgazdasági, vegyipari, autóipari, valamint más szektorok termékeire kivetett vámokat, és ezzel együtt Peking egyéb korlátozásokból is engedhet. A The Wall Street Journal és a Bloomberg egyaránt arról számolt be, hogy mindeközben

Washington is nyitott lehet egy megállapodásra, és az amerikai vezetés azt fontolgatja, hogy kivezeti a legtöbb (ha nem az összes) kínai termékre kivetett vámot, amelyet tavaly léptetett életbe.

A Bloomberg riportja ehhez még hozzátette, már előkészületben van a végső megállapodás, melyet a heteken belül esedékes találkozón alá is írhatnak a világ két legnagyobb gazdaságának vezetői.

Egyre közelebb a végső megállapodás a kereskedelmi konfliktusban Forrás: Picture-Alliance/AFP/Arno Burgi

A megállapodás részeként Kína beleegyezhet, hogy például felgyorsítja a külföldi cégek tulajdonkorlátozásainak leépítését az autóiparban, illetve a jelenlegi 15 százalék alá csökkenti az import autókra kivetett vámokat. Peking emellett felpörgetheti az amerikai termékek vásárlását, ami kifejezetten ígéretes taktikai lépés lehet a megoldás felé, hiszen Donald Trump számára az egész kereskedelmi háború egyik legfontosabb alapja éppen a Kínával szemben fennálló amerikai külkereskedelmi deficit.

Végül a hab a tortán az lehet, hogy Peking belemegy egy 18 milliárdos földgázvásárlásba a Cheniere Energy amerikai vállalattól

– írja a The Wall Street Journal az ügyet ismerő források alapján.

Február óta egyébként egyre többen kezdték optimistán szemlélni a kereskedelmi konfliktus megoldása irányába tett lépéseket. A hónap végén ugyanis Donald Trump jelezte, elhalasztja a 200 milliárd dollárnyi kínai termékre esedékes 10-25 százalékos vámok kivetését, mivel a megelőző időszakban jelentős haladást sikerült elérni a tárgyalásokon.

Az amerikai elnök már akkor belengette, hogy a felek nem állnak távol attól, hogy véglegesítsenek egy megállapodást.

Az Egyesült Államok a konfliktus kezdete óta 250 milliárd dollárnyi kínai termékre vetett ki vámot, míg Kína ugyanezt tette 110 milliárd dollárnyi amerikai importtermékkel.