Befejeződhet az amerikai-kínai vámháború?

2019.03.04. 13:04

Egyre közelebb járnak a felek ahhoz, hogy megállapodjanak az USA és Kína között kirobbant kereskedelmi konfliktusban. Peking ugyanis belemehet abba, hogy számos területen csökkenti a korábban kivetett vámokat és visszafog bizonyos korlátozásokat. Ezzel együtt Washington is eltörölheti a tavaly óta kivetett vámok döntő többségét.

Hatalmas előrelépések körvonalazódnak az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárása felé. Noha továbbra is vannak fennálló ellentétek, rendkívül izgalmasnak ígérkezik a március végén esedékes találkozó Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök között. A jelenlegi hírek alapján ugyanis akár teljes körű megállapodás is születhet – írja a The Wall Street Journal.

A lap értesülése szerint Kína belemehet, hogy csökkenti az amerikai mezőgazdasági, vegyipari, autóipari, valamint más szektorok termékeire kivetett vámokat, és ezzel együtt Peking egyéb korlátozásokból is engedhet. A The Wall Street Journal és a Bloomberg egyaránt arról számolt be, hogy mindeközben Washington is nyitott lehet egy megállapodásra, és az amerikai vezetés azt fontolgatja, hogy kivezeti a legtöbb (ha nem az összes) kínai termékre kivetett vámot, amelyet tavaly léptetett életbe.

A Bloomberg riportja ehhez még hozzátette, már előkészületben van a végső megállapodás, melyet a heteken belül esedékes találkozón alá is írhatnak a világ két legnagyobb gazdaságának vezetői.

Egyre közelebb a végső megállapodás a kereskedelmi konfliktusbanForrás: Picture-Alliance/AFP/Arno Burgi

A megállapodás részeként Kína beleegyezhet, hogy például felgyorsítja a külföldi cégek tulajdonkorlátozásainak leépítését az autóiparban, illetve a jelenlegi 15 százalék alá csökkenti az import autókra kivetett vámokat. Peking emellett felpörgetheti az amerikai termékek vásárlását, ami kifejezetten ígéretes taktikai lépés lehet a megoldás felé, hiszen Donald Trump számára az egész kereskedelmi háború egyik legfontosabb alapja éppen a Kínával szemben fennálló amerikai külkereskedelmi deficit.

Végül a hab a tortán az lehet, hogy Peking belemegy egy 18 milliárdos földgázvásárlásba a Cheniere Energy amerikai vállalattól – írja a The Wall Street Journal az ügyet ismerő források alapján.

Február óta egyébként egyre többen kezdték optimistán szemlélni a kereskedelmi konfliktus megoldása irányába tett lépéseket. A hónap végén ugyanis Donald Trump jelezte, elhalasztja a 200 milliárd dollárnyi kínai termékre esedékes 10-25 százalékos vámok kivetését, mivel a megelőző időszakban jelentős haladást sikerült elérni a tárgyalásokon. Az amerikai elnök már akkor belengette, hogy a felek nem állnak távol attól, hogy véglegesítsenek egy megállapodást.

Az Egyesült Államok a konfliktus kezdete óta 250 milliárd dollárnyi kínai termékre vetett ki vámot, míg Kína ugyanezt tette 110 milliárd dollárnyi amerikai importtermékkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK