Egy kis odafigyeléssel rengeteg vizet spórolhatunk meg, amivel nemcsak a pénztárcánkat, hanem a környezetünket is kímélhetjük.

„Tavaly ősszel a Duna vízállása rekordalacsony szintet ért el, Budapesten mindössze 41 centimétert mértek. Vigyáznunk kell élővizeinkre, mert ez az emberiség jövője szempontjából kulcsfontosságú" – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

IllusztrációForrás: SodaStream

A cég összeszedte a legfontosabb tanácsokat, hogyan tudunk takarékoskodni otthon a vízzel.

Ha mosogatógépet vásárolunk, törekedjünk arra, hogy ne csak az energiafogyasztása, hanem a vízfelhasználása is kedvező legyen. Számítások szerint egy családi étkezés utáni mosogatásra 40-50 liter csapvízre is szükség lehet, míg egy mosogatógép kevesebb, mint tíz litert használ fel erre a célra.

A napi tisztálkodás céljából inkább csak zuhanyozzunk! A kád méretétől függően egyetlen fürdés során akár száz liter vízre is szükség lehet, ezzel szemben tusolásnál csak 30-40 litert használunk el, feltéve, ha nem órákon keresztül állunk a zuhanyrózsa alatt.

IllusztrációForrás: Thinkstock

Ne folyassuk feleslegesen a vizet! Kézmosásnál és fogmosásnál csak addig nyissuk ki a csapot, amíg arra szükség van. A kézfelületek beszappanozása és a fogak tisztítása alatt ne felejtsük nyitva a csapot, mert így akár három litert is elpazarolhatunk, legalább annyit, mint amennyi egy felnőtt szervezet napi folyadékszükséglete.

Fogmosás utáni öblítéshez érdemes poharat használni, így biztosan csak annyi vizet veszünk igénybe, amennyire valóban szükség van.

Ha lehetőségünk van rá, akkor a kertben vagy a teraszon használjuk olyan vízgyűjtő edényt, amelynek segítségével össze tudunk gyűjteni annyi vizet, amennyi elegendő a szobanövények locsolásához.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Vigyázzunk ruháink tisztaságára! Így ugyanis kevesebb mosásra van szükség, ami a vízfelhasználásra is kedvező hatással lehet. Egy régebbi típusú mosógép akár 140 liter vizet is elhasználhat, míg egy újabb 40-80 litert.

A kertet lehetőleg inkább este, vagy reggel locsoljuk, mert ilyenkor nem párolog el gyorsan a víz, hanem valóban a növények táplálását szolgálja.