A műanyaghulladék-szennyezettségével kapcsolatos vállalásai alapján a Nestlé elkezdi száműzni termékei csomagolásából a műanyagot. Az első ilyen termék már meg is jelent, ez a papírcsomagolású Nestlé All Natural kakaópor, amely egyébként azért is lehet kelendő, mert csak természetes anyagot tartalmaz. A papírcsomagolásra viszont jobban oda kell majd figyelnünk, mert rövidebb lesz a szavatossági ideje. A Nestlé All Natural rövidesen hazánkban is megjelenik.

A 152 éves Nestlé, melynek hazai gyárai olyan termékeket adtak a magyar piacnak, mint az első BOCI csoki (1927), Szerencsi kakaó (1930), Balaton szelet (1950), vagy akár a Nescafé 3 in 1 (2002), 80 százalékban hazai beszállítókkal dolgozik együtt, és a kivitele 15-ször nagyobb, mint az importja. A Nestlé több mint 450 alkalmazottat és mintegy 100 alkalmi munkaerőt foglalkoztat Magyarországon.

A Nestlé szerencsi gyárépületeForrás: Bartha Attila/Bartha Attila

Az új NESQUIK bevezetése alig két hónappal követi a Nestlé vállalását, amely felgyorsítja a műanyaghulladékok leküzdésére irányuló intézkedéseit.

A szerencsi gyárban készülő NESQUIK All Natural kakaópor új csomagolása az egyik első lépése ennek a folyamatnak, amely a műanyag csomagolását újrahasznosítható papírcsomagolással váltja fel.

A Nestlé vállalásai az újrahasznosítható műanyag csomagolásokkal kapcsolatbanForrás: Nestlé


A Nestlé 2018 áprilisában döntötte el, hogy 2025-re jelentősen növeli termékei újrahasznosítható, illetve újrahasználható anyagokból készített csomagolását. A cég a svájci Lausanne-ban egy 5000 fős kutatóközpontot tart fenn, mely eddig elsősorban élelmiszerfejlesztéssel foglalkozott, de manapság egyre inkább előtérbe kerül a technológiai fejlesztés is. A szerencsi gyárban lezajlott nemzetközi sajtótájékoztatón a lausanne-i csapat két munkatársa elmondta, hogy 9 hónapig tartott a fejlesztés, míg megalkották a műanyag csomagolás papír alapú megfelelőjét. Mint hangsúlyozták, minden termékhez más-más csomagolóanyagot kell fejleszteni, mert például a kakaópornak nem szabad feltapadnia a csomagolás falára. A kutatók üzleti titokra hivatkozva nem árulták el a fényezett papír belső bevonatának anyagát, annyit azonban közöltek, hogy egy iparágban ismert anyagról van szó. A műanyagok száműzésénél ugyanakkor nemcsak papírban, hanem fémben és üvegben is gondolkodnak.

A műanyaghulladékok leküzdésére tett vállalásunk pont egy gyerekeknek szánt termékkel indul, amellyel azt üzenjük nekik, hogy egy jobb bolygót szeretnénk rájuk hagyni - mondta Hélene Kovalevsky, a Nestlé szerencsi gyárának igazgatója.

A Nestlé All Natural terméke papírcsomagolásban - rövidesen Magyarországon is megjelenikForrás: Nestlé

A NESQUIK All Natural mindössze öt természetes összetevőt tartalmaz. Az új változatban több a kakaó, így az eddigieknél kissé teltebb az íze. A termék a klasszikus NESQUIK kakaópornál kevesebb, a finomított kristálycukor helyett nyers nádcukrot tartalmaz. A kakaót a Nestlé Kakaóterv (Cocoa Plan) keretében felelős beszerzéssel Nyugat-Afrikából vásárolják.

A csomagolás az újrahasznosítási folyamatba illeszkedő fényezett papírból készült. A papír alapanyag a Forest Stewardship Council (FSC) által tanúsított fenntartható forrásból származik. Az új papírtasakokat szigorúan tesztelték, hogy a szállítás és tárolás során biztosíthassák a szükséges megfelelő körülményeket. A papírcsomagolás elkészítése 40 százalékkal több időt vesz igénybe, mint a műanyagé, mert a zacskó széleit többször, többféle hőfokon kell összehegeszteni. A szavatossági idő is módosul, szemben a műanyag csomagolás másfél évével itt 9 hónap lesz a szavatossági idő, az átlagosan egy hónapos áru körforgási sebesség miatt azonban ez nem okoz majd gondot a vásárlóknak, hiszen 8 hónapjuk is marad a tárolásra.

A vállalat további termékek bevezetését tervezi a NESQUIK All Natural termékcsaládba, így

egy cukormentes változatot is, mely Európában Magyarországon fog először megjelenni, tervezetten 2019 őszén.

Ez a gépsor hegeszti össze a papírtasakot, tölti be a kakaóport és zárja le a zacskó tetejétForrás: Bartha Attila/Bartha Attila

A szerencsi gyárban igazából csak a termelősor végén alkalmaznak emberi munkaerőt, ahol a kész tasakokat kartondobozba rakják. Az egész termelés egy teljesen zárt rendszerben, több emeleten keresztül zajlik, egyedül egy pár négyzetcentiméteres felületen lehet betekinteni a kakaóporba a futószalag végén, melyet óránkénti mintavételre használnak. A gépeket szintenként egy-egy alkalmazott felügyeli.

A Nestlé elkötelezett a természetes anyagok használata és a szigorú élelmiszerbiztonság mellett. Hogy ezt bemutathassa, a jövőben a közönség is látogathatja majd a gyárat, és ellenőrizheti, hogyan készülnek a Nestlé termékek.