Idén októberben választásokat tartanak Argentínában, de Mauricio Macri államelnöknek nem lesz könnyű dolga, ha meg akarja tartani pozícióját. Hiteleket már csak elképesztően magas felárak mellett tudnak felvenni; februárban volt olyan hét, amikor mindennap kamatot emelt a jegybank.

Az ország gazdasági élete ugyanis már jó ideje romokban hever – emlékeztet a Bloomberg cikke. Többek között a már szinte hiperbolikus pályán mozgó inflációt kellene kordában tartani, illetve megfékezni a peso árfolyamának zuhanását.

Az ország központi bankja tavaly szeptemberben felülvizsgálta korábbi monetáris politikáját és úgy döntött: minden energiáját az infláció megfékezésére összpontosítja. Az IMF-fel pedig sikerült megkötni egy 56 milliárd dolláros hitelmegállapodást, igaz, ezért cserébe a nemzetközi szervezet a költségvetés egyensúlyban tartását várja el a dél-amerikai országtól.

Ehhez hasonló mutatványra lenne most szüksége ArgentínánakForrás: AFP/Ian Walton

Ezt követően rövid ideig úgy festett, hogy sikerül megkezdeni a gazdasági talpraállást, ám a jelek szerint Argentína mégsem képes megállni a lejtőn. Ugyanis az infláció csak januárban 48,9 százalékos volt, a peso az év eleje óta már 4 százalékkal értékelődött le, egy év alatt pedig mintegy 97 százalékot veszített az értékéből.
A negatív januári inflációs adat tőkekivonást indított el az országból. A jegybank rákényszerült az újabb kamatemelésekre, február második felében volt olyan hét, hogy mindennap felfelé módosította az irányadó kamatrátát. A jegybanki alapkamat a válság további elmélyülésének következtében piaci elemzők szerint márciusban sem fog csökkenni, mint ahogy Argentína szerette volna, hanem továbbra is a 47-50 százalékos sávban mozoghat.