Kiderült, hogy állnak a magyarok a havi takarékoskodással

2019.03.05. 12:34

Tavaly a magyarok közel 60 százaléka spórolt havi rendszerességgel, ami nagyjából tíz százalékponttal több az előző évi adatnál, s megfelel az európai átlagnak - adott tájékoztatást az Intrum követeléskezelő cég legfrissebb felméréséről.

A beszámolóban kiemelték: Magyarországon egyre kevésbé jelent gondot egy jelentősebb, az átlagos félhavi nettó jövedelemnek megfelelő váratlan kiadás rendezése. A válaszadók több mint fele hitel vagy kölcsön felvétele nélkül is fedezni tud egy előre nem látható kiadást - tették hozzá utalva arra, hogy ez az adat 10 százalékponttal magasabb, mint az egy évvel korábbi átlag.

A közleményben emlékeztettek az MNB adataira, miszerint tavaly a magyar háztartások 2500 milliárd forinttal növelték megtakarításaikat, ami a GDP 5,9 százaléka.
A felmérés szerint a magyarok tudatosan spórolnak, de megtakarításaikból jellemzően nem lesz befektetés, az európai átlaghoz képest több mint kétszer annyian tartják megtakarításaikat készpénzben.

IllusztrációForrás: Dreamstime

Magyarországon a második legnépszerűbb spórolási forma a megtakarítási számla, amellyel a válaszadók több mint harmada rendelkezik szemben az európai közel 60 százalékkal.

Az értékpapírok és részvények lehetőségével a magyarok kevesebb mint 15 százaléka él. 

A magyarok elsősorban váratlan kiadásokra tesznek félre: 10-ből 7 válaszadó emiatt takarékoskodik - állapították meg a felmérés készítői.  

A második legmeghatározóbb cél utazásra spórolni, a harmadik pedig a gyermekek és unokák számára tenni félre a pénzt.

Az előző évhez képest nem változott azok száma, akik idős korukra tesznek félre, az európai átlaggal összhangban a válaszadók majdnem negyede mondta azt, hogy nyugdíjas éveire spórol - közölte az Intrum.

Deszpot Károly, az Intrum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója a közlemény szerint elmondta, a pénzügyi tudatosság növekedése érezhető Magyarországon, régiós szinten itt a legtudatosabbak az emberek, ha öngondoskodásról van szó.

Magyarországon nagyobb arányban spórolnak az emberek öngondoskodási célra, mint Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban és Romániában - jegyezte meg.

A reprezentatívnak tekinthető kutatásban - amelyet a vállalatcsoport évente elkészít - Európa 24 országából közel 25 000 válaszadó, köztük 1004 magyar vett részt.