Szabadlábra kerülhet a Nissan leváltott elnöke

the Renault–Nissan–Mitsubishi Alliance RENAULT NISSAN Mitsubishi Datsun Innfinity FILE: Carlos Ghosn, president and chief executive officer of Nissan Motor Co. speaks at a press conference in Minato ward, Tokyo on October 20, 2016. Carlos Ghosn has a poss
Carlos Ghosn - korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Több mint száz nap vizsgálati fogság után óvadék ellenében szabadlábra kerülhet Carlos Ghosn, a Nissan járműgyártó cég leváltott elnöke, akit pénzügyi visszaélésekkel vádolnak - döntött kedden a bíróság Tokióban.
Vágólapra másolva!

Ghosnnak egymilliárd jen (mintegy 2,5 milliárd forint) óvadékot kell letennie. Az ügyészség fellebbezhet a szabadlábra helyezés ellen, de ha a bíróság elutasítja, akkor a volt cégvezér még kedden kijöhet a börtönből, ahol novemberi letartóztatása óta tartják fogva.

Ghosnot három bűncselekménnyel vádolják. Kettő azzal függ össze, hogy a valósnál jóval kevesebb javadalmazást tüntetett fel nyolc éven át a Nissan jelentéseiben, a harmadik pedig arra vonatkozik, hogy privát vagyonkezelő cégének veszteségeit a Nissannal számoltatta el. Ghosn teljesen ártatlannak tartja magát.

Carlos Ghosn - korábbi felvétel Forrás: AFP/Yomiuri/Takehiko Suzuki

A bíróság korábban kétszer is megtagadta, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék a posztjáról elmozdított cégvezért, mert attól tartottak, hogy bizonyítékokat semmisíthet meg, vagy elszökhet az országból. Ezt követően új jogászcsapatot fogadott fel, akiknek sikerült elérniük, hogy Carlos Ghosn szabadlábra kerüljön.