Kifogyhatnak a britek a készpénzből

2019.03.06. 18:32

Egy friss jelentés szerint az Egyesült Királyság pénzügyi rendszere összeomolhat a készpénzhiány miatt, amelynek fő oka a bankfiókok és bankautomaták ezreinek bezárása. A tanulmány szerint, ha ez így folytatódik, akkor 8 millió brit kerülhet nehéz pénzügyi helyzetbe.

Az Access to Cash jelentése szerint, ha a kormány nem készül fel rendesen a készpénzmentes társadalomba való átlépésre, akkor 8 millió brit kerülhet nehéz anyagi helyzetbe. A tanulmány szerint jelenleg a szegények a legkiszolgáltatottabbak, hiszen ők vannak a leginkább ráutalva a készpénzre, és nincs hozzáférésük a digitális alternatívákhoz.

A briteknél 1,3 millió olyan ember él, akinek nincs saját bankszámlája. Közülük a legtöbben hajléktalanok, mély szegénységben élők, vagy az országba érkezett bevándorlók.

illusztrációForrás: MoneyGram

A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a brit digitális infrastruktúra nem elég stabil ahhoz, hogy mindenki számára folyamatosan rendelkezésre álló alternatívát tudjon kínálni a készpénz helyett. Az Access to Cash 2000 embert kérdezett meg, és 17 százalékuk azt mondta, hogy egyáltalán nem tudna boldogulni készpénz nélkül.

A tanulmány készítői arra bíztatják a londoni kormányt, hogy hozzanak egy sor olyan döntést, amelyek révén a bankok garantálják a készpénzhez való hozzáférést. Ide tartozik az új, innovatív módszerek bevezetése, valamint a meglévő készpénzautomaták számának szintentartása.