Fellélegezhetnek a numizmatikusok és mindazok, akik idegengednek a banki szolgáltatásoktól vagy a digitális pénzügyi megoldásoktól. A svájci központi bank ugyanis bemutatta a világ egyik legértékesebb bankjegyének új változatát, a svájci 1000 frankost.

Új 1000 frankost mutat be Svájc nemzeti bankja, melyet nemcsak nagyösszegű számlák befizetésére vagy például különböző jegyek megvásárlására ajánlanak, hanem értékét megőrző pénzeszköznek is szánnak. Legalábbis erről beszélt a bank alelnöke, Fritz Zurbruegg, az új köntöst kapott címlet bemutatásakor.

A készpénz továbbra is nagyon népszerű Svájcban, ez egy kulturális sajátosság" - fogalmazott a jegybank alelnöke. Zurbruegg azt is hozzátette, hogy tisztában vannak azzal, a világ mind nagyobb része fordul a digitális pénzügyi megoldások és a készpénzmentesség irányába, de álláspontjuk szerint, a svájciak továbbra is nagyon ragaszkodnak a készpénzhez.

Az ország jegybankja pedig nem tehet mást - fogalmazott -, minthogy figyelembe veszi igényeiket.

A bankjegy új változata lila és sárga színekben pompázik, és a fő grafikai motívuma egy kézfogás. A papírdarab értékét jól mutatja - írja a Quartz -, hogy míg a jegybanki ajánlat számlák postai befizetéséről szól, addig egyetlen példánnyal abból 68 kilogramm Toblerone-t, 40 darab, a hadseregnél rendszeresített svájci bicskát, vagy 6 kilogramm, jó minőségű ementáli sajtot is lehet venni (svájci árakon).

Kattintson a képre, galériánkban megtekintheti, hogy néz ki az új svájci 1000 frankos! 

Zürichben mutatták be a bankjegy új változatát - kattintson a képre!Forrás: AFP/Michele Limina

Úgy tűnik, a jegybank nem téved, amikor indokoltnak látja a nagy címlet megtartását annak megújításával. Svájci bolttulajdonosok elégedetten vették tudomásul a megújított címletet, egy ékszerész pedig elmondta, igen gyakran térnek be üzletébe olyanok, akik úgy szeretnének ott ajándékot vásárolni, hogy akinek szánják, az ne tudja meg idő előtt. Számukra ideális a nagyobb címlet használata vásárláskor.

A svájci 1000 frankos egyébként így is "csak" a világ második legértékesebb címlete, a devizák közötti paritásokat figyelembe véve. A legértékesebb bankjegye a Brunei szultanátusnak van.

Az ottani 10 ezer dolláros nagyjából 7400 amerikai dollárnak (kb. 2 millió forint) felel meg. Egyetlen svájci 1000 frankos nagyjából 280 ezer forintot ér.

A svájci jegybank tájékoztatása szerint az új 1000-es címletek már néhány nap múlva, március közepén megjelennek a készpénzforgalomban, először Bernben és Zürichben, majd később a 14 kantoni banknál. A kereskedelmi bankoknál és a postákon csak ezután kerülnek forgalomba. A most használatban lévő régi változatok, további értesítésig törvényes fizetőeszköznek minősülnek - jelezték.