Az Európai Unió Bírósága nemrégiben hatályon kívül helyezte a porszívók energiacímkéinek alkalmazását elrendelő döntést, mivel azok félrevezethették a vásárlókat. Ezentúl tehát már nem lesz kötelező az EU-ban energiacímkét készíteni a gyártóknak porszívóikhoz. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a forgalomba hozható készülékekre vonatkozó előírás is megváltozik. Segítünk eligazodni a porszívók körül kialakult zűrzavaros európai helyzetben!

A gyártóknak 2014 óta volt kötelező előírás, hogy – hasonlóan például a hűtőgépekhez, mosógépekhez – energiacímkével lássák el készülékeiket, így segítve a vásárlókat, hogy könnyebben eligazodjanak a hatalmas porszívókínálatban – írja közleményében a Dunartis.

Az előírást hatályon kívül helyező döntést az Európai Bíróság annak hatására hozta, hogy az egyik porszívógyártó cég korábban megtámadta az energiacímkékre vonatkozó előírást. A brit Dyson szerint a címkék félrevezetik a vásárlókat, és téves képet mutatnak például a porszívók hatékonyságáról, energiafelhasználásáról.

IllusztrációForrás: Dreamstime

Az uniós döntéssel kapcsolatos dokumentumok ide kattintva érhetők el, a törvényszéki döntésről szóló sajtóközlemény pedig itt tekinthető meg.

A porszívógyártó cég véleménye szerint a címkéken feltüntetendő adatok megállapításához előírt mérési gyakorlatok nem voltak kellően életszerűek. Arra hívták fel az EU figyelmét, hogy például üres porzsákkal, illetve portartállyal mértek, mérhettek egyes gyártók. Így a címkére kerülő adatok félrevezetőek, hiszen a porszívót otthon ritkán használják teljesen üres porzsákkal, és egy félig teli vagy teli porzsák jelentősen megváltoztathatja például a porszívó hatékonyságát, energiafelhasználását.

Az EU hatályon kívül helyező döntése után várhatóan egyes gyártók azonnal leállnak a címke alkalmazásával, míg lesznek olyan gyártók is, mint például a német Fakir, ahol egyelőre fennmaradnak a címkék, csak a későbbi, új modellekhez nem készülnek már ezek a címkék.

Az EU eltörölte az energiacímkék használatát a porszívók forgalmazásábanForrás: Dunartis Kft.

A porszívókereskedő cég munkatársa, Wagner Gábor ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a most eltörölt energiacímke kötelezővé tételével egy időben bevezetett, majd 2017 szeptemberében szigorított szabályozások továbbra is életben maradnak.

A korábban kötelezővé tett energiacímke eltörlése után is érvényesek maradnak azok a szabályozások, amelyek meghatározzák, milyen paraméterek mentén kerülhetnek forgalomba ilyen berendezések.

Tehát nem lehet olyan porszívót értékesíteni, ami az alábbi paramétereket nem teljesíti:

  • Éves energiafogyasztás: kevesebb mint 43 kiklowattóra (kWh)
  • Maximális motorteljesítmény: 900 Watt
  • Minimum porfelszívás szőnyegen: 0,75 dpu*
  • Minimum porfelszívás keménypadlón: 0,98 dpu*
  • Maximális porkibocsátás: 1,00%
  • Maximális zajszint: 80 dB (A)
  • A szívócső tartóssága: legalább 40 000 lendítés
  • Minimális üzemi élettartam: legalább 500 óra

*Mit jelent a keménypadló és a szőnyegtisztítási hatékonyság?

A készülék felülettisztítási hatékonyságát dpu-ban határozzák meg. De mit is jelent a dpu? A készüléket mesterségesen szennyezett felületen tesztelik. A 'dust pick up' (dpu) a porszívó által a felületből, illetve felületről eltávolított mesterséges szennyeződés arányát mutatja, három tizedesjegy pontossággal. Az értéket kárpit esetében a készülék porzsákjának tömegnövekedése alapján számolják, korrigálva a specifikus teszt körülményei alapján. Keménypadló esetében pedig ugyanezt az értéket a teszthasadék tömegcsökkenése adja a tisztítófej bizonyos számú dupla elhúzása után, és a számot a teszthasadék hosszával és pozíciójával korrigálják – szerepel a vásárlókat segítő tájékoztatóban.

Ebből tehát az is következik, hogy az Európai Unióban forgalomba kerülő porszívók a jövőben sem fognak visszatérni a korábbi, több ezer wattos energiafogyasztási szintre.

Emlékezetes, hogy 2014-ben már megtörtént a porszívók maximális teljesítményének korlátozása, mégpedig 1600 Wattban. A 900 wattos korlátozás 2017 szeptemberében lépett életbe.

Ugyanakkor vásárlói oldalon fontos változás most, hogy – energiacímke híján – a kínálat darabjainak összehasonlítását más szempontok alapján kell elvégezni az üzletekben vagy épp online vásárlás esetén.