A Spar megmutatta, milyen a 21. század áruháza

2019.03.06. 10:58

Az elmúlt 3 évben 63 áruházát újította fel a Spar Magyarországon több mint 28 milliárd forintos beruházási költséggel. A korszerűsített üzletegységekbe mindenhol energiatakarékos eszközöket integráltak, ezáltal is csökkentve a Spar áruházak ökológiai lábnyomát.

Hosszú távon szeretnék folytatni üzleteik modernizálását, mivel azt tapasztalják, hogy a magyar vásárlók egyre jobban igénylik a minőségi kiszolgálást. Egy átlagos szupermarket átépítése során olyan többletfunkciókat is telepítenek, amelyek jellemzően növelnék az energiafogyasztásukat. Például egy korszerűsített üzlet több konyhatechnikai berendezést, illetve hűtőfelületet kap, ennek ellenére az alkalmazott energiatakarékos technológiáknak köszönhetően mégsem nő a villamosenergia-felhasználásunk, sőt számos esetben 10-15 százalékkal csökken a felújítás előtti időszakhoz képest – hangsúlyozta Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője az Origónak.

A vásárlók kiszolgálása szempontjából az egyik leglényegesebb törekvés, hogy a hűtött termékek végig megfelelő hőmérsékleten maradjanak. A Spar kizárólag a legmodernebb, energiahatékony hűtőszekrényeket és -pultokat telepíti felújított áruházaiba.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az energiatakarékosság a felújítások során kiemelt szempont: a megújult áruházakban a fénycsöves lámpatesteket lecserélik LED-lámpákra. 2018-tól átálltak az úgynevezett transzkritikus CO2 hűtéstechnikai rendszerek használatára, ami jóval környezetkímélőbb és energiahatékonyabb, mint a korábbiak, és a jelenlegi európai direktívák szerint hosszú távon is gazdaságosan üzemeltethetők.

Több esetben integrált hűtéstechnikai rendszert alakítottak ki az üzletekben, amelyek segítségével a hűtőbútorokból és hűtőkamrákból származó hő az épület fűtéséhez használható fel. Amikor ez már nem elegendő – nagyobb hideg esetén – hőszivattyús üzemben kezdi fűteni az épületet a hálózat.

Az áruházlánc egyik új üzleteForrás: foto: Molnar Zsolt / www.moartweddingphotography.com/Molnarzsolt

Nyári időszakban a hűtőbútorok és -kamrák hűtésén kívül ez az integrált hűtéstechnikai megoldás biztosítja az épület komforthűtését is. Kisebb üzletegységeknél olyan VRV-alapú hűtéstechnikai rendszereket alkalmaznak, amelyek működése hasonlóan intelligens módon kezeli a technológiai hűtést, a komfortfűtést és -hűtést, mint az előzőekben említett hűtéstechnikai rendszer.

Egy megújított Spar üzletForrás: all rights reserved/Molnarzsolt

Ugyanúgy felhasználják a hulladékhőt fűtéshez, és szükség esetén hőszivattyús üzemben is tudnak üzemelni vízkör kiépítése nélkül.

Az épületek hőszigetelése köztudottan az egyik leghatékonyabb megoldás az energiatakarékosságra. A Spar áruházak épületeinél elsődlegesen az elavult portálokat cserélik ki jól hőszigetelő, modern típusokra. Legtöbbször a tetővízszigetelés cseréjénél hőszigetelik a tetőt is, hogy még kevesebb hő távozzon feleslegesen a szabadba. Egyes áruházaknál, indokolt esetben teljes körű homlokzati hőszigetelést is végeznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK