A Spar megmutatta, milyen a 21. század áruháza

Spar
Budapest, 2016. szeptember 7. A Spar 100., zuglói franchise üzletének táblája az Ungvár utcában 2016. szeptember 7-én, a boltnyitás előtt. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 3 évben 63 áruházát újította fel a Spar Magyarországon több mint 28 milliárd forintos beruházási költséggel. A korszerűsített üzletegységekbe mindenhol energiatakarékos eszközöket integráltak, ezáltal is csökkentve a Spar áruházak ökológiai lábnyomát.
Vágólapra másolva!

Hosszú távon szeretnék folytatni üzleteik modernizálását, mivel azt tapasztalják, hogy a magyar vásárlók egyre jobban igénylik a minőségi kiszolgálást. Egy átlagos szupermarket átépítése során olyan többletfunkciókat is telepítenek, amelyek jellemzően növelnék az energiafogyasztásukat.

– hangsúlyozta Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője az Origónak.

A vásárlók kiszolgálása szempontjából az egyik leglényegesebb törekvés, hogy a hűtött termékek végig megfelelő hőmérsékleten maradjanak. A Spar kizárólag a legmodernebb, energiahatékony hűtőszekrényeket és -pultokat telepíti felújított áruházaiba.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az energiatakarékosság a felújítások során kiemelt szempont: a megújult áruházakban a fénycsöves lámpatesteket lecserélik LED-lámpákra. 2018-tól átálltak az úgynevezett transzkritikus CO2 hűtéstechnikai rendszerek használatára, ami jóval környezetkímélőbb és energiahatékonyabb, mint a korábbiak, és a jelenlegi európai direktívák szerint hosszú távon is gazdaságosan üzemeltethetők.

Több esetben integrált hűtéstechnikai rendszert alakítottak ki az üzletekben, amelyek segítségével a hűtőbútorokból és hűtőkamrákból származó hő az épület fűtéséhez használható fel. Amikor ez már nem elegendő – nagyobb hideg esetén – hőszivattyús üzemben kezdi fűteni az épületet a hálózat.

Az áruházlánc egyik új üzlete Forrás: foto: Molnar Zsolt / www.moartweddingphotography.com/Molnarzsolt

Nyári időszakban a hűtőbútorok és -kamrák hűtésén kívül ez az integrált hűtéstechnikai megoldás biztosítja az épület komforthűtését is.

Kisebb üzletegységeknél olyan VRV-alapú hűtéstechnikai rendszereket alkalmaznak, amelyek működése hasonlóan intelligens módon kezeli a technológiai hűtést, a komfortfűtést és -hűtést, mint az előzőekben említett hűtéstechnikai rendszer.

Egy megújított Spar üzlet Forrás: all rights reserved/Molnarzsolt

Ugyanúgy felhasználják a hulladékhőt fűtéshez, és szükség esetén hőszivattyús üzemben is tudnak üzemelni vízkör kiépítése nélkül.

Az épületek hőszigetelése köztudottan az egyik leghatékonyabb megoldás az energiatakarékosságra.

A Spar áruházak épületeinél elsődlegesen az elavult portálokat cserélik ki jól hőszigetelő, modern típusokra. Legtöbbször a tetővízszigetelés cseréjénél hőszigetelik a tetőt is, hogy még kevesebb hő távozzon feleslegesen a szabadba. Egyes áruházaknál, indokolt esetben teljes körű homlokzati hőszigetelést is végeznek.