Az Eximbank 46 millió dolláros hitelkeretet nyitott Üzbegisztánban

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az üzbég befektetési és külgazdasági miniszterrel tárgyalt, Magyarország és Üzbegisztán között együttműködés indulhat a nukleáris mérnökképzésben.
Vágólapra másolva!

Szardor Uktamovics Umurzakov befektetési és külgazdasági miniszter a Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) ülésére érkezett Budapestre.

A két szakminiszter egyeztetésén szó volt arról is, hogy mivel a közeljövőben kezdik építeni Üzbegisztán első atomerőművét, megkezdődtek az egyeztetések a nukleáris mérnökképzéssel kapcsolatos együttműködésről.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/PAP/Leszek Szymanski

A két ország vállalatai közötti együttműködés támogatásának érdekében a magyar Eximbank 46,5 millió dolláros hitelkeretet nyitott és hitelkeret-megállapodást kötött két üzbég bankkal. Ezek a pénzügyi intézkedések segítséget nyújtanak a magyar élelmiszeripari, vízipari és egészségügyi cégek üzbég partnerekkel folytatott tárgyalásaihoz és az üzbegisztáni piaci részesedésük növeléséhez.

A két főváros, Budapest és Taskent közötti együttműködési megállapodás, a 30 üzbég diák számára felajánlott ösztöndíj és a magyar állampolgároknak biztosított üzbég vízummentesség jó alapot ad a társadalmi kapcsolatok bővítéséhez.