Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az üzbég befektetési és külgazdasági miniszterrel tárgyalt, Magyarország és Üzbegisztán között együttműködés indulhat a nukleáris mérnökképzésben.

Szardor Uktamovics Umurzakov befektetési és külgazdasági miniszter a Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) ülésére érkezett Budapestre. 

A két szakminiszter egyeztetésén szó volt arról is, hogy mivel a közeljövőben kezdik építeni Üzbegisztán első atomerőművét, megkezdődtek az egyeztetések a nukleáris mérnökképzéssel kapcsolatos együttműködésről.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/PAP/Leszek Szymanski

A két ország vállalatai közötti együttműködés támogatásának érdekében a magyar Eximbank 46,5 millió dolláros hitelkeretet nyitott és hitelkeret-megállapodást kötött két üzbég bankkal. Ezek a pénzügyi intézkedések segítséget nyújtanak a magyar élelmiszeripari, vízipari és egészségügyi cégek üzbég partnerekkel folytatott tárgyalásaihoz és az üzbegisztáni piaci részesedésük növeléséhez.

A két főváros, Budapest és Taskent közötti együttműködési megállapodás, a 30 üzbég diák számára felajánlott ösztöndíj és a magyar állampolgároknak biztosított üzbég vízummentesség jó alapot ad a társadalmi kapcsolatok bővítéséhez.