Egyre nagyobb bajban a divatipar egyik ikonja

Dolce & Gabbana - Runway - Milan Fashion Week SS16 A model walks the runway during the Dolce & Gabbana fashion show as part of Milan Fashion Week  Spring/Summer 2016 on September 27, 2015 in Milan, Italy.
MILAN, ITALY - SEPTEMBER 27: Models walk the runway during the Dolce & Gabbana fashion show as part of Milan Fashion Week Spring/Summer 2016 on September 27, 2015 in Milan, Italy. (Photo by Pietro D'Aprano/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az olasz Dolce & Gabbana divatház a mai napig issza annak a botrányos tavaly novemberi videónak a levét, amellyel sikerült alaposan megsértenie a kínai hölgyeket, és rajtuk keresztül az ázsiai ország teljes társadalmát. Azóta a márka presztízse a mélybe süllyedt, aminek máris rendkívül negatív gazdasági hatásai vannak a cég számára. Ki tudja, hol érhet véget a mélyrepülés.
Vágólapra másolva!

A márka az eset óta minden jelentős divat - vagy ahhoz is köthető - eseményről hiányzott, a hollywoodi Oscar-díj átadásról ugyanúgy, mint a párizsi és milánói divatbemutatókról. Pedig a divatcégek számára rendkívül fontos a téli szezon, hiszen ekkor mutatják be a tavaszi-nyári kollekcióikat - hangsúlyozza a Bloomberg elemző írása.

Egyetlen nagy név maradt ki csupán az elmúlt időszak nagy csillogásából: a Dolce & Gabbana.

A versenytársak, a Gucci, a Louis Vuitton vagy a Versace az elmúlt hetekben rendre megrendezték látványos divatshow-ikat.

Egyre dagad a botrány

Az ikonikus olasz márka még mindig szenved annak a balul sikerült videónak az utóhatásaitól, amellyel mélyen megsértette a kínai nőket. De még ennél is nagyobb bajt zúdítottak a fejükre az egyik társalapító, Stefano Gabbana derogáló kommentjei, amelyeket a rövidfilmhez fűzött.

Hatalmas felháborodás kerekedett az ügyből, aminek hatására Kínában jó ideje bojkottálják a divatház termékeinek árusítását.

A nagy online áruházak, köztük az Alibaba, kínai oldalain beszüntette a márka forgalmazását, emellett a külföldi érdekeltségű, luxusmárkákat árusító áruházláncok is száműzték a D&G termékeit a polcaikról. A Vogue China pedig még a cég hirdetéseit sem hajlandó leközölni.

A Dolce & Gabbana Rape (azaz nemi erőszak) hirdetése, amely korábban szintén nagy port kavart Forrás: Dolce & Gabbana

A Dolce & Gabbanával szembeni ellenérzés azonban messze nem áll meg Kína határainál.

Az olyan, az egész világon mindenütt kiemelt figyelemmel kísért és felbecsülhetetlen marketingértékkel bíró eseményeken, mint a Golden Globe és az Oscar-díjátadó ünnepségek, amelyeken világhírű színésznők, köztük Sarah Jessica Parker vagy Scarlett Johansson, tavaly még büszkén pózoltak az olasz divatház kreációiban, az idén már más márkákat viseltek. Érthető módon nem szeretnék, hogy a D&G-vel - amely alaposan megsértett egy egész országot – bármilyen vonatkozásban is kapcsolatba hozzák őket.

A Dolce & Gabbana egy korábbi divatbemutatójának modelljei Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Pietro D'aprano

Kínában adják el egyébként a luxuskategóriájú ruházati termékek közel egyharmadát, és a szektor növekedésének kétharmadát a kínai vásárlóknak köszönheti.

Ha az ügy hullámai nem csitulnak el belátható időn belül, és a Dolce & Gabbana erről a kulcsfontosságú piacról végleg kiesik, az már a cég puszta létét is veszélyeztetheti.

Rendkívül sértő videók

A Stefano Gabbana és Domenico Dolce által 1985-ben alapított divatcég mindettől függetlenül korábban sem ment a szomszédba, ha botránykeltésről volt szó. 2015-ben egy olasz magazinban például nyíltan kritizálták a homoszexuális párokat. Ebből az ügyből is jó nagy kalamajka keveredett, de még ez is teljesen eltörpül a mostani botrány mellett.

– vélekedik Leaf Greener, a közismert stylist és divattanácsadó.

A botrányt azok a videók idézték elő, amelyeket a Dolce & Gabbana a tavaly novemberi sanghaji bemutatója előtt posztolt a közösségi oldalakon.

A bejátszásokban egy kínai modell szerepelt, aki hihetetlenül ügyetlen módon próbált pizzát és más olasz ételeket a tradicionális kínai evőpálcikával elfogyasztani. A képkockák tartalma felett még szemet hunyhatott volna a magát találva érző kínai társadalom, Stefano Gabbana kínai nőket sértő megjegyzései azonban alaposan kiverték a biztosítékot, és akkora lavinát indítottak el a közösségi médiában, hogy a tervezett sanghaji divatbemutatót az ellenséges hangulat miatt le kellett fújni.

– mondja az esettel kapcsolatban Bryanboy, ismert Fülöp-szigeteki influencer és divatblogger.

Egyre többen pártolnak el a divatház mellől

Korábban egyébként a Burberry, a Gucci és a Prada is piacra dobott már olyan termékeket, amelyek széles körben ellenérzést váltottak ki, mert túl durvának vagy kulturálisan érzéketlennek bizonyultak, ám ezek a márkák gyorsan reagáltak a történésekre, és igyekeztek mindenféle félreértést azonnal eloszlatni.

A brit popsztár, Elton John is szívesen viselte a D&G ruháit Forrás: AFP/Max Nash

A Dolce & Gabbana ebben jókora lemaradásban van. Igaz, még a szerencse is elpártolt mellőlük, ugyanis az ominózus novemberi napokban meghekkelték az Instagram-profijukat, ezért jó darabig nem is tudták onnan eltávolítani a sértő videókat.

A botrány egyre kavarog tovább, hiszen a divatház februári milánói bemutatójáról ezúttal tüntetően távol maradt például az a Stevie Wonder és Monica Bellucci is, akik korábban rendre megtisztelték jelenlétükkel ezeket a rendezvényeket.

De hiányzott a nézőtérről számtalan topmodell, blogger és stylist is, akiknek a követői bázisa ma már elengedhetetlen ahhoz, hogy megteremtődjön egy-egy új ruhakollekció vásárlói bázisa. A közösségi médiában megjelenő posztok és írások száma ennek következtében a korábbinak a tizedére esett vissza.

Nem szabad szertefoszlatni a "kínai álmot"

Mindez rendkívüli fejtörést és nem kevés gondot okozhat egy divatház számára, hiszen az influencereknek napjainkban mind nagyobb hatásuk van, és egyre inkább elvárják, hogy például a ruházati márkák az ő, illetve követőik életstílusát és értékrendjét tükrözzék.

Kínában a divatmárkák vásárlói manapság egyre büszkébbek arra, hogy az ország a prosperitás időszakát éli, ezért a divatmárkák kommunikációjának is ezt az érzést kell tükröznie, vagy legalábbis nem szabad szembe menniük a „kínai álommal".

Lionel Messi, az argentin futballsztár is beszállt a Dolce & Gabbana egyik reklámkampányába Forrás: Dolce&Gabbana

Az internetes kommentelők egyre inkább múlt időben beszélnek a Dolce & Gabbanáról, sokuk számára a cég már nem létezik.

Régen volt egyébként példa a divatszakmában ekkora botrányra. Ez verte fel a legnagyobb port a Dior 2012-ben kirobbant kétes ügye óta, amikor a francia divatház vezető tervezője nyílt antiszemita kijelentéseket tett, amiért azonnal elbocsátották az állásából, és ezzel a probléma rövid időn belül megoldódott.

Most azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, mert Stefano Gabbana a cég egyik névadója és felerészben tulajdonosa.

Nagy kérdés, hogy fognak kijönni az olaszok ebből a botrányból: hamarosan már valóban csak múlt időben írhatjuk majd le a cég nevét, vagy sikerül felülkerekedniük ezen a nehéz időszakon?