Erős évet zárt tavaly a K&H Bankcsoport

Futó utca
K&H bank
Vágólapra másolva!
A K&H Bankcsoport 2018-at erős pénzügyi teljesítménnyel, 57,8 milliárd forint adózás utáni eredménnyel zárta, ami éves összehasonlításban 38 százalékos emelkedést jelent. Az ingatlan- és pénzügyi eszköz értékesítési tranzakciókból származó rendkívüli bevételek nélkül 53,6 milliárd forint nettó eredményt könyvelt el; ez 28 százalékos bővülés az egy évvel korábbi adathoz képest.
Vágólapra másolva!

A K&H Biztosító 2018-ban 4,5 milliárd forint nettó eredményt ért el, ami éves összehasonlításban 57 százalékos növekedésnek felel meg.

2018-ban a K&H tovább folytatta digitális átalakulását.

Több mint 200 ezer ügyfele vesz igénybe aktívan mobilbanki szolgáltatásokat, ami éves összehasonlításban 66 százalékos növekedésnek felel meg.

Illusztráció Forrás: Gravofom

Már minden negyedik ügyfél rendelkezik biometrikus aláírással, ami lehetővé teszi számukra, hogy a bankfiókokban elektronikusan írják alá dokumentumaikat.

A cég teljesen digitális lakásbiztosítási folyamatot vezetett be, melynek indulása óta megduplázódott a lakásbiztosítás online értékesítése, valamint piacra lépett a teljes mértékben digitális személyi kölcsön-szolgáltatással is.

Az országban a legnagyobb, 212 automatából álló készpénzbefizetős ATM-hálózattal és szintén a legnagyobb, 44 egységből álló pénztármentes fiókhálózattal rendelkezik.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

„2018-ban bevételünk éves összehasonlításban 10,7 százalékkal növekedett, amely mögött elsősorban a 3,3 százalékos nettó kamatbevétel-bővülés, és a 11,4 százalékos díjbevétel-emelkedés húzódott meg. Tavaly a K&H összesen 380 milliárd forint értékű új hitelt folyósított a lakossági, kkv és nagyvállalati területen. Decemberre az új kihelyezésen belül a fix kamatozású jelzáloghitelek aránya a korábbi 48 százalékról 91százalékra növekedett az egy évvel ezelőttihez képest. A K&H teljes lakossági ügyfélbázisa közel 700 ezerre bővült, ami éves összehasonlításban 1,3 százalékos emelkedést jelent. A jövedelmüket rendszeresen hozzánk utaló ügyfelek száma az előző évhez képest 7,1 százalékkal, 418 ezerre nőtt. Az elmúlt évben közel 4 ezer üzleti vállalkozás vált a K&H új ügyfelévé" – ismertette Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezetője.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

A pénzintézet 2018-ban továbbra is hozzájárult a magyar gazdaság finanszírozásához, valamint támogatta a zöld gazdaságra való áttérést:

  • 250 milliárd forint értékű új hitelt helyezett ki vállalatok számára,
  • 50 milliárd forint értékű hitelkérelmet hagyott jóvá napenergia-projektekre, ezzel 150 MW új „zöld" kapacitást teremtett,
  • 9,6 milliárd forint értékű portfóliógarancia-megállapodást kötött az Európai Beruházási Alappal, melynek célja a magas értéket képviselő, innovatív kkv-k és kisebb középvállalatok kedvezőbb feltételű hitelekhez juttatása.

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta, 2018-ban nettó nyereség 4,5 milliárd forintot ért el. Miközben éves összehasonlításban a bevételek 18 százalékkal növekedtek, a költségek a magasabb működési hatékonyságnak köszönhetően mindössze 3 százalékkal emelkedtek. A nem-életbiztosítási üzletág díjbevétele elérte a 36,7 milliárd forintot; a 13 százalékos növekedés mögött elsősorban a gépjármű felelősségbiztosítás áll. Az életbiztosítási üzletágat erőteljes üzleti növekedés jellemezte, a tisztán kockázati termékek esetében a növekedés éves szinten 15 százalékos volt.